Caminito del Rey - El Chorro

Misschien heb je er al eens van gehoord; El Caminito del Rey of te wel het Koningspad. Vroeger was dit pad vooral bekend bij bergbeklimmers en waaghalzen. Vanaf 2015 is het voor iedereen zonder hoogtevrees toegankelijk geworden.

Wandeling op hoogte

De Caminito del Rey voert je over een eenvoudig, maar spectaculair drie kilometer lang vlonderpad op hoogte. Het pad lijkt tegen een verticale rotswand te zijn aangeplakt met ver onder je het stromende water en naast je een andere verticale rotswand. Het pad zweeft meer dan honderd meter boven de Guadalhorce rivier. De uitzichten zijn adembenemend. Hier en daar zie je het oude oorspronkelijke pad nog hangen.

Praktische informatie

Om de Caminito del Rey te bezoeken, moet je van te voren een entreekaart regelen. Hierover later meer. De zwaarte van de wandeling wordt op de website van Caminito del Rey nogal overdreven, vinden wij. Voor iedereen met een normale conditie en geen hoogtevrees is de 7,7 km goed te doen. Naast het vlonderpad loopt de route over zandpaden met hier een daar een trapje. Er is weinig hoogteverschil dus daarin is de route niet zwaar.

Het pad is (nog) geen rondwandeling. Bij het eindpunt kun je de bus terugnemen naar het beginpunt. Kinderen onder de acht jaar mogen vanwege veiligheidsredenen niet naar binnen. Voor de wandeling moet je minimaal 2-2,5 uur uittrekken.

Bij het laatste stuk van de wandeling is weinig beschutting. Ga je in de zomer, vergeet dan niet zonnebrandcrème en een pet mee te nemen en mocht je keus hebben in het bepalen van een tijdstip, dan zouden wij aanraden om een kaartje te kopen voor in de ochtend of late namiddag (na 17 uur)

Entreekaarten Caminito del Rey bestellen

Steeds meer mensen willen de Caminito del Rey bezoeken. Op dit moment mag er een beperkt aantal mensen per dag het pad bezoeken. Vandaar dat je ver vantevoren je entreekaart moet bestellen. Hiervoor heb je een aantal mogelijkheden:

– Entreekaart bestellen via de officiële website

-De andere opties geven we graag door aan onze gasten.Stuur je ons een berichtje?

Wat als je geen entreekaart kunt krijgen?

De omgeving van El Chorro waar Caminito del Rey ligt, is super mooi. Je kunt jezelf hier makkelijk een dag vermaken, dus ook als je wel een entreekaart hebt, lees even verder…

In 2020 is er een nieuw bezoekerscentrum in de buurt van Caminito del Rey gekomen. Vanaf hier vertrekken de bussen naar de ingang van het pad. Rijd je dit centrum voorbij dan kom na de tunnel bij een andere parkeerplaats. Als je hier iets verder loopt, kun je een lange donker tunneltje doorlopen en zie je al iets van de kloof. Hier kun je een mooie wandeling maken.

De meren van Ardales In de bosrijke omgeving met prachtige bergen liggen ook de turquoise gekleurde meren van Ardales. Een heerlijke plek voor een frisse duik of kanotocht.

Bobastro; Deze kerk uit de Moorse tijd is gehouwen uit de rotsen en is zeker een bezoek waard

In het ebook walking trails staat ook een wandeling beschreven in de bergen bij Granada, die een mooi alternatief vormen voor de Caminito del Rey.

Hoe is de Caminitio del Rey ontstaan?

Enkele welgestelde heren uit Málaga hadden het idee bedacht een spoorlijn aan te leggen die Málaga met Córdoba moest verbinden. Hierdoor zou het mogelijk worden om goederen te vervoeren uit het vruchtbare binnenland naar beide steden. Denk daarbij aan olijven, groente en fruit. Maar ook kolen werden naar Málaga vervoerd, die daar in de fabrieken werden gebruikt.

In 1860 is men begonnen met de aanleg van het 192 kilometer lange spoor. Het moeilijkste stuk was bij het huidige Caminito del Rey. Het rotsachtige terrein was zelfs met paard moeilijk toegankelijk. Toen in 1866 de spoorlijn klaar was, groeide de dorpen in de omgeving van de Desfiladero de los Gaitanes, zoals de kloof bij het dorp El Chorro heet. Andere plaatsen die van de spoorlijn profiteerde waren onder andere Las Mellizas, Álora, Pizarra en Cártama.

Waterkracht centrale

Aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de Spaanse burgeroorlog ontstonden de eerste elektriciteitsbedrijven in Spanje. Málaga was de eerste Andalusische stad met electriciteit. In eerste instantie werd die electriciteit door een Duits en Brits bedrijf geleverd. De provincie Málaga bracht daar verandering in door in deze tijd de Guadalhorce dam bij El Chorro te bouwen en zelf energie te gaan opwekken. De koning kwam zelfs een kijkje nemen. Later is er een tweede dam gebouwd. Alle bouwmaterialen werden met de trein aangevoerd en dan met muilezels verder getransporteerd over de smalle paden, die vandaag de dag de Caminito del Rey heten! Het pad dus waar Koning Alfonso XII over heeft gelopen; het Koningspad.

BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN

Vanaf 2 nachten