De witte bergdorpen van Andalusië

In het binnenland van Andalusië vind je veel schilderachtige dorpen die tegen de berg aangeplakt lijken. Voorbeelden van deze typische witte bergdorpen zijn Álora, Cártama, Mijas Pueblo en Frigiliana. In de dorpen zijn regelmatig fiestas die een leuk inkijkje geven in het Andalusische feestleven.

Álora

Dit dorp is het meest authentiek vinden wij. Het ligt tussen drie grote bergen en bovenop een berg staat een ruïne van een kasteel. In het dorp zijn veel smalle straatjes, sommige steil en met trappen. Het dorpsleven speelt zich af op het centrale plein waar wat restaurantjes, cafeetjes en terrassen zijn.

Zeker op door de weeks ochtenden is het hier gezellig druk met luid pratende spanjaarden. Dit is tevens de leukste tijd vinden wij om het dorp te bezoeken. De siësta tijd wordt hier nog echt gebruikt. Na tweeën ‘s middags en voor zes uur heb je de straten bijna voor jou alleen, iedereen is thuis en de winkels zijn gesloten.

Cártama

Cártama heeft twee dorpskernen. Cártama en Cártama de Estación. Het oudste centrum vind je in Cártama. Het is een relatief klein authentiek centrum. Vanuit dit oude centrum slingert er een mooi pad naar boven. Hier staat een kleine witte kerk en nog wat hoger een ruïne van een fort. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Guadalhorce vallei. Ook kun je hier verder lopen naar een mooie wandeling

Mijas Pueblo

Aan de Costa heb je de moderne hoogbouw van Mijas, maar ga je de bergen in dan ligt daar nog een wit bergdorp met de naam Mijas Pueblo. Dit is een super toeristisch wit bergdorp met tal van souvenirs winkeltjes. Voor sommigen te erg voor woorden, voor anderen een gezellige plaats. Het dorpje is mooi en het is leuk om door de smalle straatjes met blauwe bloempotten aan de muren te lopen.

Op het grote plein is het altijd levendig door toeristen. Hier zul je de siësta tijd niet merken, alles draait hier gewoon door.

Onze tip: Wij vinden het leuk om een wandeling door de bergen boven Mijas te maken. Zeker in de winter en voor-en najaar loop je hier heerlijk in de zon, kijk je uit over Mijas en de zee en soms zie je zelfs Afrika liggen.

Na anderhalf uur bereik je het dorp. Wij eten dan vaak een ijsje of drinken een goede koffie bij Mijas Monkey en kinderen kun je hier altijd verleiden met een workshop chocolade repen maken.

Frigiliana

Dit dorp is eveneens drukbezocht en ligt ten noorden van de badplaats Nerja. Het is groter dan Mijas en je kunt hier heerlijk slenteren door de autoluwe straatjes met af en toe een mooie blik op de middellandse zee. Een bezoek aan dit dorp kun je goed combineren met Nerja, een dagje strand of een wandeling door de rivier.

BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN

Vanaf 2 nachten