De witte bergdorpen van Andalusië

De witte bergdorpen van Andalusië kom je veel tegen in het binnenland. Deze schilderachtige dorpen lijken wel tegen de berg aangeplakt te zitten. Elk dorp heeft weer iets anders en elk dorp ademt een andere sfeer uit. Voorbeelden van deze typische witte bergdorpen in de omgeving van Finca Las Nuevas zijn; Álora, Cártama, Mijas Pueblo en een stukje verder weg Frigiliana. In de dorpen zijn regelmatig fiestas die een leuk inkijkje geven in het Andalusische feestleven.

 

 

De witte bergdorpen van Andalusië in de buurt van Finca Las Nuevas

Álora

Onze Finca behoort tot de gemeente Álora. Dit dorp is het meest authentiek van de dorpen die wij hier beschrijven, vinden wij. Het ligt tussen drie grote bergen. Bovenop een van de bergen staat een ruïne van een oud Moors kasteel. Vaak staat de deur open en is het de moeite om even omhoog te lopen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het dorp en de omgeving.

In het dorp zijn veel smalle straatjes, sommige steil en met trappen. Het dorpsleven speelt zich af op het centrale plein waar wat restaurantjes, cafeetjes en terrassen zijn. 

Onze tip: Zeker op door de weekse ochtenden is het hier gezellig druk met luid pratende spanjaarden. Dit is tevens de leukste tijd vinden wij om het dorp te bezoeken. De siësta tijd wordt hier nog echt gebruikt.

Na tweeën ‘s middags en voor zes uur ‘s avonds heb je de straten bijna voor jou alleen, iedereen is thuis en de winkels zijn gesloten.

Cártama

Cártama heeft twee dorpskernen. Cártama en Cártama de Estación. Het oudste centrum vind je in Cártama. Het is een relatief klein authentiek centrum. Vanuit dit oude centrum slingert er een mooi pad naar boven. Hier staat een kleine witte kerk en nog wat hoger een ruïne van een fort. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Guadalhorce vallei. Ook kun je hier verder lopen naar een mooie wandeling die in het ebook beschreven staat.

Het witte dorp Frigiliana

Dit dorp ligt niet helemaal in de buurt van Finca Las Nuevas. Maar is zeker leuk om te bezoeken. Het dorp wordt net als Mijas drukbezocht en het ligt ten noorden van de badplaats Nerja.

Het is groter dan Mijas en je kunt hier heerlijk slenteren door de autoluwe straatjes met af en toe een mooie blik op de middellandse zee.

Een bezoek aan dit dorp kun je goed combineren met Nerja, een dagje strand of een wandeling door de rivier. De wandeling kun je vinden in ons ebook.

 

Frigiliana, wit bergdorp in Andalusië

Mijas Pueblo

Aan de Costa heb je de moderne hoogbouw van Mijas, maar ga je de bergen in, dan ligt daar nog een wit bergdorp met de naam Mijas Pueblo. Dit is een super toeristisch wit bergdorp met tal van souvenirs winkeltjes. Voor sommigen te erg voor woorden, voor anderen een gezellige plaats.

Wij vinden het dorpje mooi en het is leuk om door de smalle straatjes met blauwe bloempotten aan de muren te lopen. Op het grote plein is het altijd levendig door toeristen. Hier zul je de siësta tijd niet merken, alles draait hier gewoon door. 

Onze tip: Wij vinden het leuk om een wandeling door de bergen boven Mijas te maken. Zeker in de winter en voor-en najaar loop je hier heerlijk in de zon, kijk je uit over Mijas en de zee en soms zie je zelfs Afrika liggen. Na anderhalf uur bereik je het dorp. Wij eten dan vaak een ijsje of drinken een goede koffie bij Mayan Monkey en kinderen kun je hier altijd verleiden met een workshop chocolade repen maken.

leuk wit bergdorpje voor kinderen in Andalusië
Álora, wit authentiek bergdorp
Mijas wit dorpje in Andalusië
feria in een wit bergdorpje
Casa Sofia

Casa Sofia

Romantisch tinyhouse in voormalige hooischuur met fantastisch uitzicht.

Casa Carmen

Casa Carmen

Groot vakantiehuis met openhaard en prachtig uitzicht.

Casa Josefa

Casa Josefa

Gezellig vakantiehuis met terras en balkon.

Casa Maria

Casa Maria

Ruim appartement met aparte slaapkamer op begane grond.

Casa Maria Arriba

Casa Maria Arriba

Appartement op de eerste verdieping met geweldig uitzicht.

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten