Flamingo's kijken in Andalusië - Fuente de Piedra

In het noordwesten van de provincie Málaga, een uurtje rijden van Finca Las Nuevas ligt de lagune ‘Fuente de Piedra’. Dit is een fantastische plek voor vogelaars, maar eigenlijk voor iedereen die roze flamingo’s wil spotten.

Elk jaar komen hier duizenden flamingo’s naar toe om te broeden. De lagune is een meer van 2,5 bij 6,7 kilometer. Het wordt uitsluitend gevoed met regenwater en een ondergrondse toevoer. Als het water verdampt, blijft er een zoutlaag aan het oppervlak over wat samen met de omgeving, bestaande uit olijfgaarden, ideaal is voor deze vogels. Dit is naast de Camargue in Frankrijk het grootste Europese broedgebied.

Bezoekerscentrum

Aan het meer is een bezoekerscentrum gevestigd waar je informatie krijgt over de vogels in het het gebied. Vanuit het centrum zijn er wandelpaden langs het meer om de flamingo’s en de andere vogels te bekijken. Ook zijn er op verschillende plaatsen vogeluitkijkposten.

De beste tijd om flamingo’s te zien in Andalusië

Flamingo’s zijn trekvogels en komen in januari/februari aan in Zuid Spanje. Hier bereiden ze zich voor op de paringstijd. In maart beginnen ze al met het bouwen van hun nest. Na het leggen van 1 ei en de broedtijd worden er in april/mei de kuikens geboren.

In de hete augustus maand, wanneer het waterniveau in het meer flink gezakt is en de voedselvoorraad inslinkt verlaten de flamingo’s Fuente de Piedra om het volgende jaar weer terug te keren.

Aangezien het meer groot is en de vogels graag bij elkaar op een kluitje gaan staan, kan het moeilijk zijn om de flamingo’s goed te zien. Als je een verrekijker hebt, raden we je aan die zeker mee te nemen.

Wij hadden geluk een aantal ‘verdwaalde’ flamingo’s tegen te komen in de kleine vijvertjes bij het bezoekerscentrum. Zo kun je toch van dichtbij de grote vogel bekijken.”

BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN

Vanaf 2 nachten