Oudste muurschilderingen van de wereld in de grotten van Ardales

De grotten van Ardales zijn niet ver van Finca Las Nuevas. Hier kun je grotschilderingen bekijken. Het zijn niet zo maar wat schilderingen. Deze grotschilderingen hebben bijgedragen aan een nieuwe archeologische ontdekking! Voor 2018 dacht men dat de homo sapiens de eersten waren die de rotswanden van decoraties voorzagen. Maar nu blijken dit de Neanderthalers te zijn geweest. Een bezoek aan deze grot is dus absoluut een unieke ervaring.

Het verhaal van de grotschilderingen

De kalksteengrot ligt op 565 meter boven zeeniveau en werd ontdekt in 1821, toen een aardbeving de toegang van de grot heropende. 3500 jaar was de grot afgesloten geweest. De grot met vijf kamers werd in 1823 geopend voor het binnenlands toerisme. Pas in 1918 heeft een Franse prehistoricus onderzoek gedaan naar de grotkunst. Hij beschreef twintig dierenfiguren op tien verschillende locaties. Tegenwoordig zijn er 1010 afbeeldingen op 252 plaatsen bekend (98 afbeeldingen van dieren, 10 menselijke figuren en 9 handafdrukken).

Naast afbeeldingen zijn er in de grot ook veel vondsten van gebruiksvoorwerpen gedaan, waaronder werktuigen van steen en bot, die mogelijk gebruikt zijn bij het graveren van enkele figuren. Ze zijn in de buurt van de schilderingen gevonden en liggen nu voor een deel in het archeologisch museum in Ardales.

De grot is een klein stukje rijden van het centrum van Ardales. Het is een vrij steile weg naar boven, waarvan niet alles geasfalteerd is. In de grot is het gehele jaar een constante temperatuur van ongeveer 15 graden. Vergeet daarom zeker in de zomer niet om een trui mee te nemen.

Grotten van Ardales

Het leuke van deze grot vinden wij dat het nog zo uniek overkomt. Er zijn geen geasfalteerde paden door de grot, geen lichtshow met gekleurde lampen. Je stapt soms letterlijk over de grottekeningen. De toegang is via een vrij steile trap. Stevige schoenen zijn daarom aan te raden.

Bezoeken van de grot

De grot is uitsluitend te bezoeken op afspraak (max. 15 personen per dag) op dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 10.30 uur Entreekaarten kunnen telefonisch of per email worden gereserveerd: Tel. 0034 952458046 of 0034609200165 patrimonio@ardales.es of bij het Archeologisch museum in Ardales; Avenida de la Málaga 1, Ardales

Acitiviteiten in de buurt

In de omgeving zijn nog tal van andere leuke activiteiten, zoals

De meren van Ardales, hier kun je heerlijk zwemmen of lekker luieren

Bobastro, dit is een ruïne van een Moorse kerk

Caminito del Rey, een spectaculair pad langs de steile kliffen van een kloof.

BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN

Vanaf 2 nachten