Moorse cultuur in Andalusië; het Bobastro - El Chorro/Ardales

Nabij het beroemde Caminito del Rey in Ardales/El Chorro staat het Bobastro. Bij velen niet bekend, maar deze uit de rotsen gehouwen kerk uit de Moorse tijd is absoluut uniek en de moeite van het bekijken waard.

Een klein stukje achtergrondinformatie

De geschiedenis van dit dorp, tegenwoordig ruïne, gaat terug naar 880 voor Chr. De tijd dat de Moren in Andalusië heersten. In dit ontoegankelijke gebied, ook wel bekend als Las Mesas de Villaverde, met kloven en ravijnen, vestigde de rebel Omar Ben Hafsún zich. Samen met Mozarabs en andere islamitische groepen had hij hier zijn toevlucht genomen om de opstanden tegen het Cordovaanse kalifaat voor te bereiden. Dit was nog voordat de islamitische staat met wapens werd opgelegd.

Wat is er te zien?

Op het terrein zijn een aantal grote bouwwerken te zien, de ruïnes van een fort, een aantal uit rotsen gehouwen huizen, een necropolis/begraafplaats maar bovenal een Mozarabische rotskerk, die uniek is in zijn soort. Deze overblijfselen suggeren dat er nog veel te ontdekken is op deze archeologische vindplaats uit de 9e en 10e eeuw.

De kerk, waarschijnlijk gebouwd door Omar Ben Hafsun, toen hij zich bekeerde tot het Christendom, is de enige van Mozarabische afkomst die bekend is in wat het land van Al-Andalus was. De kerk heeft een basiliekplan en is oostelijk gericht. De vloer van negen bij tien meter is verdeeld in drie beuken met hoefijzerbogen, waarvan er een aantal nog zijn bewaard.

Openingstijden

Het unieke van deze plek is dat er nog zoveel onder de grond zit dat niet is opgegraven en dat je vrij door dit prachtige stuk natuur met rijke geschiedenis kunt wandelen. Hoewel het archeologisch een super unieke plek is, weten maar weinig mensen de weg te vinden naar deze locatie. Er is een heel klein huisje waar je een entreekaartje kunt kopen, maar meer dan dat niet. Er is geen toilet of restaurantje bij.

Het Bobastro is elke dag geopend behalve maandag. Dinsdag tot en met donderdag van 10-15 uur en in het weekend van 9-15 uur. Maar sta niet raar te kijken als je even wat langer moet wachten voordat er iemand is om het hek te openen.

Acitiviteiten in de buurt

In de omgeving zijn nog tal van andere leuke activiteiten, zoals

De meren van Ardales, hier kun je heerlijk zwemmen of lekker luieren

De grotten van Ardales met de oudste rotstekeningen ter wereld.

Caminito del Rey, een spectaculair pad langs de steile kliffen van een kloof.

BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN

Vanaf 2 nachten