Moorse cultuur in Andalusië; het Bobastro

Moorse cultuur kom je nog veel tegen in Andalusië. Een mooi voorbeeld is het Bobastro. Gelegen nabij het beroemde Caminito del Rey in El Chorro. Bij velen niet bekend, maar deze uit de rotsen gehouwen kerk uit de Moorse tijd is absoluut uniek en de moeite van het bekijken waard.

 

 

Wat achtergrond-informatie over de Moorse cultuur in Andalusië; het Bobastro

De geschiedenis van het Bobastro, tegenwoordig een ruïne, gaat terug naar de negende en tiende eeuw. De tijd dat de Moren in Andalusië heersten.

In dit ontoegankelijke gebied, ook wel bekend als Las Mesas de Villaverde, met kloven en ravijnen, vestigde de rebel Omar Ben Hafsún zich. Samen met Mozarabs en andere islamitische groepen was dit voor een halve eeuw zijn hoofdkwartier om de opstanden tegen het Cordovaanse kalifaat voor te bereiden. Dit was nog voordat de islamitische staat met wapens werd opgelegd.

Omar Ben Hafsún was geboren in de bergen van Málaga. Tijdens zijn dienst in het Cordobaanse leger, ontstond er een opstoot en moest hij vluchten naar zijn oom in Noord Afrika. Enkele jaren later keerde hij terug naar Málaga met het idee koning te worden, zoals een heilige man hem had voorspeld. Omar kreeg veel steun van de bergbewoners, die vanwege de hoge belastingen erg ontevreden waren met het keizerrijk van Cordoba. Omar en zijn manschappen hadden ook de forten van Álora en Ardales in hun bezit. Dit was echter niet voldoende want in 883 na Christus werd Omar gevangen genomen en terug gezet in het Cordobaanse leger.

Moorse cultuur in Andalusië; het Bobastro

Op het terrein van het Bobastro is een aantal grote bouwwerken te zien, zoals de ruïnes van een kasteel, een aantal uit rotsen gehouwen huizen, een necropolis/begraafplaats maar bovenal een Mozarabische rotskerk, die uniek is in zijn soort.

De muren om de stad zijn gebouwd met de hulp van vluchtelingen en inwoners van het Bobastro. Het vluchtelingenaantal van deze stad steeg tot 1500. Om te overleven moesten de inwoners water halen in de lager gelegen rivieren en stroompjes. Het water werd in kruiken gehaald en later over gegoten in bassins die in de grond waren uitgehouwen.

Er zijn diverse overblijfselen gevonden op deze plek, die bewijzen dat er nog veel te ontdekken is over de Moorse cultuur in Andalusië uit de 9e en 10e eeuw.

 

gebied rondom het Bobastro

De kerk, waarschijnlijk gebouwd door Omar Ben Hafsun, toen hij zich bekeerde tot het Christendom, is de enige van Mozarabische afkomst die bekend is in wat het land van Al-Andalus was. De kerk heeft een basiliekplan en is oostelijk gericht. De vloer van negen bij tien meter is verdeeld in drie beuken met hoefijzerbogen, waarvan er een aantal nog zijn bewaard.

Openingstijden

Het unieke van deze plek is dat er nog zoveel onder de grond zit dat niet is opgegraven en dat je vrij door dit prachtige stuk natuur met rijke geschiedenis kunt wandelen. Hoewel het archeologisch een super unieke plek is, weten maar weinig mensen de weg te vinden naar deze locatie.

Er is een heel klein huisje waar je een entreekaartje kunt kopen, maar meer dan dat niet. Er is geen toilet of restaurantje bij.

Het Bobastro is elke dag geopend behalve maandag. Dinsdag tot en met donderdag van 10-15 uur en in het weekend van 9-15 uur. Maar sta niet raar te kijken als je even wat langer moet wachten voordat er iemand is om het hek te openen en soms is het hek gewoon open.

Activiteiten in de buurt

In de omgeving zijn nog tal van andere leuke activiteiten, zoals;

De meren van Ardales, hier kun je heerlijk zwemmen of lekker luieren

De grotten van Ardales met de oudste rotstekeningen ter wereld.

Caminito del Rey, een spectaculair pad langs de steile kliffen van een kloof.

Moorse kerk Bobastro
Moorse cultuur in Andalusië
uitzicht vanaf het Moorse Bobastro
Caminito del Rey in de buurt van Bobastro
Casa Sofia

Casa Sofia

Romantisch tinyhouse in voormalige hooischuur met fantastisch uitzicht.

Casa Carmen

Casa Carmen

Groot vakantiehuis met openhaard en prachtig uitzicht.

Casa Josefa

Casa Josefa

Gezellig vakantiehuis met terras en balkon.

Casa Maria

Casa Maria

Ruim appartement met aparte slaapkamer op begane grond.

Casa Maria Arriba

Casa Maria Arriba

Appartement op de eerste verdieping met geweldig uitzicht.

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten