Antequera en de megalithische monumenten

Antequera en de megalithische monumenten zijn misschien niet de meest bekende bezienswaardigheden van Andalusië. Maar door de Romeinse, Moorse en Spaanse invloeden in de architecteur, zeker wel leuk om te bezoeken. En ook goed te combineren met een bezoek aan het natuurpark El Torcal. Een hoogtepunt net buiten Antequera zijn de eeuwen oude megalitische bouwwerken die niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

 

Het Alcazaba van Antequera

De markantste plek van de stad is absoluut het Alcazaba. Dit Moorse fort torent boven de stad uit. Om het fort te bereiken volg je de mooie klinkerweggetjes omhoog. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad met zijn meer dan dertig kerken en de wijde omgeving. 

Handige tips over Antequera vind je in onze ebooks

Antequera is geen grote bruisende stad en in de siësta tijd kan het wat verlaten overkomen. Probeer daarom in de ochtend of namiddag deze stad te bezoeken. Een andere bezienswaardigheid is de Real colegiata. Dit gebouw wordt gezien als de eerste kerk die in de Renaissance stijl gebouwd is in Andalusië. In ons ebook wandelingen, vind je een leuke rondwandeling in Antequera. Deze is ook aan te vragen via onze website. Evenals het ebook restaurants, waarin een goed tapas restaurant in Antequera staat.

Antequera

Antequera en de megalithische monumenten

Een kilometer buiten het centrum van Antequera is een klein informatiecentrum dat het verhaal vertelt over de hunebedachtige bouwwerken. Dit zijn één van de grootste en oudste megalithische monumenten van Europa. Hier kun je de indrukwekkende ‘Dolmen de Menga” en ‘Dolmen de Viera’ bekijken. Aan de buitenkant zie je alleen twee immense zandheuvels, maar als je via een kleine opening naar binnen loopt, kom je in een prachtige ruimte. Deze grafkamer is gebouwd van enorme stenen, gehouwen uit de rotsen.

Als je je bedenkt dat deze bouwwerken meer dan 2500 jaar voor Christus zijn gebouwd, zal het je niet verbazen dat ze op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

De bouwwerken kijken uit over de Peña de los enamorados, de rots die je vanaf het fort kon zien. Een derde megalithisch bouwwerk ‘Dolmen del Romeral’ ligt vijf kilometer buiten Antequera.

 La Peña de los enamorados

Als je goed kijkt, kun jein Noordoostelijke richting een bijzondere berg zien liggen. Met wat verbeelding kun je in deze berg een op de zij liggend gezicht zien. Deze ‘La Peña de los enamorados’, rots der geliefden kent een lange geschiedenis.

De berg dankt zijn naam aan een legende uit de Middeleeuwen. Een Christelijke jongen werkte voor een rijke Moorse familie. Hij werd verliefd op de dochter des huizes en zij op hem.

Het was een verboden liefde. Het stel besloot te vluchten naar de berg. Hierbij werden ze op de hielen gezeten door haar vader.

De legende eindigt tragisch. Het verliefde stel vlucht hoger de berg op. Uiteindelijk zijn ze samen van het hoogste punt gesprongen. In de hoop voor altijd bij elkaar te blijven.

De voorouders van de bouwers van de megalithische monumenten

Maar al lang voor de Middeleeuwen kende deze berg een rijke geschiedenis. En nog steeds wordt er veel archeologisch onderzoek gedaan. Er zijn veel vondsten gevonden. Waaronder aardewerk uit de Bronstijd en graven. Uit onderzoek weet men dat de voorouders van de bouwers van Dolmen de Menga hier leefden.

Verder onderzoek moet de relatie van de dolmen De Menga met La Peña de los enamorados verklaren.

Antequera combineren met een bezoek aan El Torcal

Antequera bevindt zich aan de voet van het bijzondere nationale park El Torcal, dat bekend staat om zijn bijzondere kalkstenen rotsformaties. Hier zijn een aantal leuke rondwandelingen uitgezet.

Zelfs als je niet echt een wandelaar bent, is het aan te raden toch de weg omhoog te rijden. De route ernaar toe is al prachtig en boven kun je op het terras bij het bezoekerscentrum genieten van dit bijzondere landschap.

Kerken van Antequera
Antequera la Pena de los enamorados
dolmen van Antequera
megalithische monument van Antequera
Casa Sofia

Casa Sofia

Romantisch tinyhouse in voormalige hooischuur met fantastisch uitzicht.

Casa Carmen

Casa Carmen

Groot vakantiehuis met openhaard en prachtig uitzicht.

Casa Josefa

Casa Josefa

Gezellig vakantiehuis met terras en balkon.

Casa Maria

Casa Maria

Ruim appartement met aparte slaapkamer op begane grond.

Casa Maria Arriba

Casa Maria Arriba

Appartement op de eerste verdieping met geweldig uitzicht.

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten