Oudste muurschilderingen ter wereld in de grotten van Ardales

De oudste muurschilderingen ter wereld in de grotten van Ardales zijn zeker het bezoeken waard. En de grotten liggen in de buurt van Finca Las Nuevas. Het zijn niet zo maar wat schilderingen. Deze muurschilderingen hebben bijgedragen aan een nieuwe archeologische ontdekking!

 

 

Muurschilderingen van de Neanderthalers

Voor 2018 dacht men dat de homo sapiens de eersten waren die de rotswanden van decoraties voorzagen. Maar nu blijken dit de Neanderthalers te zijn geweest. Een bezoek aan deze grot is dus absoluut een unieke ervaring. 

Het verhaal van de oudste muurschilderingen ter wereld

De kalksteengrot wordt ook wel Cueva de Doña Trinidad genoemd. Doña Trinidad Grund heeft de grot in 1860 gekocht. De grot ligt op 565 meter boven zeeniveau en werd ontdekt in 1821, toen een aardbeving de toegang van de grot heropende. De grot heeft een geologische leeftijd van ongeveer 2,5 miljoen jaar en heeft voor dertigduizend jaar geen last gehad van veranderingen.

Achtduizend jaar was de grot afgesloten geweest, toen in 1918 de Franse prehistoricus Henri Breuil, voor het eerst onderzoek heeft gedaan naar de muurschilderingen. Hij beschreef twintig dierenfiguren op tien verschillende locaties. Inmiddels zijn er 1010 afbeeldingen op 252 plaatsen bekend (98 afbeeldingen van dieren, 10 menselijke figuren en 9 handafdrukken).

Naast afbeeldingen zijn er in de grot ook veel vondsten van gebruiksvoorwerpen gedaan, waaronder werktuigen van steen en bot, die mogelijk gebruikt zijn bij het graveren van enkele figuren. Ze zijn in de buurt van de schilderingen gevonden en liggen nu voor een deel in het archeologisch museum in Ardales.

Grotten van Ardales

Het leuke van deze grot vinden wij dat het nog zo uniek overkomt. Er mogen maar vijftien personen per keer naar binnen, wat het extra speciaal maakt.

Er zijn geen geasfalteerde paden door de grot, geen lichtshow met gekleurde lampen of achtergrondmuziek.

Je ziet prachtige stalagtieten en stalagmieten en natuurlijk de unieke oudste muurschilderingen ter wereld. De muurschilderingen dateren uit het Laatpaleolithicum van twintigduizend jaar geleden. Je stapt soms letterlijk over de muurschilderingen.

grotten van Ardales

Bezoeken van de grot

De grot is uitsluitend te bezoeken op afspraak. Kinderen onder de acht jaar en bezoekers boven de zeventig jaar worden helaas niet toegelaten, vanwege het oneffen terrein van de grot.

Per dag zijn er twee rondleidingen om 10.00 uur en 16.00 uur. Er mogen maar vijftien bezoekers per keer de grot bezoeken.

Een bezoek aan de grot begint bij het Archeologisch museum van Ardales, waar je een aantal vondsten uit de grot kunt bewonderen. Met je eigen vervoer volg je de gids naar de ingang van de grot die 3,7 kilometer van het museum ligt.
Entreekaarten kunnen gereserveerd worden via deze website.  of bij het Archeologisch museum in Ardales; Avenida de la Málaga 1, Ardales.

Meer informatie over de oudste muurschilderingen van de wereld in de grotten van Ardales lees je hier.

Tip

De grot is een klein stukje rijden van het centrum van Ardales. Het is een vrij steile weg naar boven, waarvan niet alles geasfalteerd is.

In de grot is het gehele jaar een constante temperatuur van ongeveer 15 graden met een hoge luchtvochtigheid. Vergeet daarom zeker in de zomer niet om een trui mee te nemen.

De toegang is via een vrij steile trap en omdat er geen vlonderpaden of asfaltweggetjes zijn, raden wij aan om stevige schoenen te dragen. 

Acitiviteiten in de buurt

In de omgeving zijn nog tal van andere leuke activiteiten, zoals;
De meren van Ardales, hier kun je heerlijk zwemmen of lekker luieren
Bobastro, dit is een ruïne van een Moorse kerk
Caminito del Rey, een spectaculair pad langs de steile kliffen van een kloof.

muurschilderingen in de grotten van Ardales
oudste muurschilderingen ter wereld
stalagtieten in de Ardales grotten
muurschilderingen in de grotten van Ardales
Casa Sofia

Casa Sofia

Romantisch tinyhouse in voormalige hooischuur met fantastisch uitzicht.

Casa Carmen

Casa Carmen

Groot vakantiehuis met openhaard en prachtig uitzicht.

Casa Josefa

Casa Josefa

Gezellig vakantiehuis met terras en balkon.

Casa Maria

Casa Maria

Ruim appartement met aparte slaapkamer op begane grond.

Casa Maria Arriba

Casa Maria Arriba

Appartement op de eerste verdieping met geweldig uitzicht.

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten