Spaanse tapas maken

Spaanse tapas maken tijdens je vakantie is een leuke bezigheid en ook nog eens lekker. Iedereen kent ze wel de Spaanse tapas. Kleine hapjes in leuke bakjes of op mooie bordjes, die je samen met anderen eet. Een gezellige manier van eten en zeker handig voor mensen, zoals ik, die moeite hebben met kiezen. Inmiddels is het vrij normaal om van tapas je complete maaltijd te maken. Maar vroeger werd een tapa alleen geserveerd bij je drankje.

Zijn tapas een Nederlandse uitvinding?

Volgens Wikipedia is de oorsprong van de ‘tapa’ wat omstreden. Maar meerdere bronnen geven aan dat de tapa, het hapje, bedoeld was om het glas af te dekken en op die manier te beschermen tegen vliegen die er in konden komen. Tapa is afgeleid van het werkwoord ‘tapar’ dat afdekken of bedekken betekent. De tapa bestond dan uit een stukje brood of een plakje ham. Ook moest de tapa ervoor zorgen dat de eetlust werd opgewekt.

Ik weet niet of het waar is, maar de tapa kan gelinkt worden aan de Nederlanders, naar de tijd van Keizer Karel de vijfde (1500). Karel de vijfde stuurde regelmatig ruiters van Zuid-Spanje, waar Margaretha van Parma zat, naar de Zuidelijke Nederlanden. Deze ruiters maakten regelmatig stops bij herbergen om iets te drinken. Een colaatje light of een alcoholvrij biertje waren er nog niet, dus het kwam nogal eens voor dat de ruiters dronken op hun paard verder reden.

Dat kon echt niet vond Keizer Karel, dus hij beveelde alle herbergen in Spanje dat ze bij hun drank ook iets te eten moesten aanbieden. Waardoor de ruiters in het vervolg geen drankje op hun nuchtere maag hoefden te nemen en niet dronken verder hoefden te rijden. En voilà de tapa was uitgevonden! Ik vind het een prachtig verhaal en denk dat ik het maar geloof.

Nog steeds zie je op de bar in café’s een vitrine staan met hapjes. Vaak zijn dat gehaktballetjes in tomatensaus, tortilla, russische salade en een visgerecht. In sommige café’s krijg je inderdaad nog een gratis tapa bij je drankje. Veelal zijn dit dan olijven of een schaaltje met verschillende nootjes en gefrituurde maiskorrels.

Spaanse tapas

Spaanse tapas, para compartir

Ook kun je in veel restaurants tapas bestellen. De Spanjaarden houden van het delen van eten met anderen. Het is heel normaal dat je in een restaurant verschillende gerechten bestelt en deze dan met z’n allen deelt. Op de menukaart zie je deze gerechten vaak staan onder het kopje ‘para compartir’, oftewel om te delen. Je hebt dan vaak ook de keus om dit als ‘tapa’; klein hapje, of als ‘ración’; groot portie, te bestellen.

Ben je in een typische tapas bar, dan kun je naast het bestellen van een menukaart ook afwachten wat er aan tapas voorbij komt. Het personeel loopt dan regelmatig langs met een dienblad vol tapas. Als het je iets lijkt, pak je het en aan het eind van de avond worden je lege bordjes of prikkertjes geteld en wordt de rekening opgemaakt. Een super leuke ervaring.

In ons ebook restaurants staan wat tips over leuke tapas bars/restaurants in Málaga en omgeving. Uiteraard is het ook leuk om zelf je tapas te maken. Wij doen dit regelmatig en vinden het een gezellige manier van eten.

ebook restaurants

Zelf Spaanse tapas maken; tortilla

De tortilla mag daarbij niet ontbreken. Mijn moeder had een hekel aan zakjes en pakjes en vond dat je beter alles zelf kunt maken, zodat je weet wat je eet. Dat heb ik van haar overgenomen, maar de tortilla uit de winkel bleef toch elke keer lekkerder smaken dan onze eigen gemaakte tortilla. Die was te droog. De hoogste tijd dus om kookles te volgen! Van wie konden we het beter leren dan van onze Spaanse vriendin Toñi, dochter van een kok! Het is een heerlijke tortilla geworden. Mama zou trots op me zijn geweest! Het recept vind je hieronder.

Nog even een weetje: Let goed op wat je bestelt in een restaurant, wij zaten eens te dromen en bestelden een Tortilla Francesa. Toen er een omelet op ons bord verscheen, zaten we toch wat raar te kijken. Dus ga voor de ‘Tortilla de patatas’!

tortilla

Tortilla á la Toñi

Toñi heeft me twee manieren geleerd, met gestoomde/gekookte aardappels en eentje met gefrituurde aardappels. Aan jou de keus welke je kiest.  O ja, je tortilla wordt mooier als je hem bakt in een kleine koekenpan, zodat die iets hoger wordt. Voor dit recept heb ik een koekenpan met een doorsnede van 16 cm gebruikt.

Gefrituurd (2 personen)
2 Aardappels in stukjes
1 gesnipperde ui
olijfolie
2 eieren
zout

Bereiding:

1. doe een flinke laag olie in een kleine koekenpan en verwarm dit.
2. voeg de stukjes rauwe aardappel en ui toe aan de hete olie.
3. als de aardappels zacht zijn, giet ze af en vang de olie op.
4. Klop twee eieren met wat zout los in een grote kom.
5. Meng de aardappels met uien door het eimengsel.
6. Laat het mengsel een paar minuten staan om in te trekken.
7. Wat van de opgevangen olijfolie in de koekenpan heet laten worden.
8. Voeg het aardappel/ui/eimengsel toe en bak het op laag vuur.
9. Als de bovenkant nog nat is, draai je de tortilla om met behulp van een bord.
10. En nu het belangrijkste… voel met je vinger in het midden van je tortilla. Je wilt je tortilla niet heel zacht hebben, maar ook niet heel hard, het gerecht moet een beetje meeveren met je vinger. Dan is je Tortilla á la Toñi klaar.

De gezondere variant
3 Aardappels in stukjes
1 gesnipperde ui
5 eieren
zout
olijfolie

Bereiding
1. stoom of kook de stukjes aardappels tot ze beetgaar zijn.
2. Snipper de ui en fruit deze in wat olie in de koekenpan.
3. Voeg de stukjes aardappels toe en bak dit een paar minuten.
4. Klop de 5 eieren los met wat zout.
5. Meng de aardappels met uien door het eimengsel.
6. Laat het mengsel een paar minuten staan om in te trekken.
7. Laat wat olie in de koekenpan heet laten worden.
8. Voeg het aardappel/ui/eimengsel toe en bak het op laag vuur.
9. Als de bovenkant nog nat is, draai je de tortilla om met behulp van een bord.
10. En nu het belangrijkste… voel met je vinger in het midden van je tortilla. Je wilt je tortilla niet heel zacht hebben, maar ook niet heel hard, het gerecht moet een beetje meeveren met je vinger. Dan is je Tortilla á la Toñi klaar.

 

p.s. Plaats je even een foto op Instagram of Facebook van het resultaat en vertel je ook hoe die smaakt?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten