Antequera en de megalithische monumenten op de UNESCO werelderfgoedlijst

Antequera is misschien niet de meest bekende stad van Andalusië. Maar door de Romeinse, Moorse en Spaanse invloeden in de architecteur, leuk om te bezoeken. En ook goed te combineren met een bezoek aan El Torcal. Een hoogtepunt net buiten Antequera zijn de eeuwen oude megalitische bouwwerken die niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

De stad bevindt zich aan de voet van het bijzondere nationale park El Torcal, dat bekend staat om zijn kalkstenen rotsformaties.

Het Alcazaba van Antequera

De markantste plek van de stad is absoluut het Alcazaba. Dit Moorse fort torent boven de stad uit. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad met zijn meer dan dertig kerken en de wijde omgeving. Als je goed kijkt zie je in Noordoostelijke richting een bijzondere berg liggen. Met wat verbeelding kun je in deze berg een op de zij liggend gezicht zien. Deze ‘La Peña de los enamorados’, rots der geliefden speelde een belangrijke rol bij de megalitishe bouwwerken.

Antequera is geen grote bruisende stad en in de siësta tijd kan het wat verlaten overkomen. Probeer daarom in de ochtend of namiddag deze stad te bezoeken.

Een van Europa’s grootste en oudste megalithische bouwwerken

Een kilometer buiten het centrum van Antequera is een klein informatiecentrum dat het verhaal vertelt over de hunebedachtige bouwwerken. Hier kun je de indrukwekkende ‘Dolmen de Menga” en ‘Dolmen de Viera’ bekijken.

Aan de buitenkant zie je alleen twee immense zandheuvels, maar als je via een kleine opening naar binnen loopt, kom je een prachtige ruimte. Deze grafkamer is gebouwd van enorme stenen, gehouwen uit de rotsen.

Als je je bedenkt dat deze bouwwerken meer dan 2500 jaar voor Christus zijn gebouwd, zal het je niet verbazen dat ze op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. De bouwwerken kijken uit over de Peña de los enamorados, de rots die je vanaf het fort kon zien.

Een derde megalithisch bouwwerk ‘Dolmen del Romeral’ ligt vijf kilometer buiten Antequera.

BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN

Vanaf 2 nachten