Citroenjam maken

Citroenjam maken met onze eigen biologische citroenen, hoe vet klinkt dat?! Het is zo leuk om te zien hoe alles hier groeit en bloeit. We hebben genoten van de kleurrijke lente bloemen die elke week opkwamen. De rode klaprozen, de roze koekoeksbloemen, de fel fuksia gekleurde orchideeën, het gele koolzaad en het fris groene gras.

Bloemenpracht op het bergje

De warme zon deze dagen droogt de natuur op, wat overblijf zijn mooie paarse wavyleaf-lavendel. In de zeventiger jaren waren deze droogbloemen helemaal hot en mijn moeder had deze in een bos naast andere droogbloemen in een rij aan het plafond hangen. Bij het zien van de bloemen, moet ik altijd even aan haar denken. Wat zou ze het mooi gevonden hebben hier

wavy lavendel

Vakantiehuis in de natuur

Maar nu het landschap droger en geler wordt, betekent het niet dat het minder mooi wordt. De amandelbomen dragen al de nieuwe oogst amandelen die nog in een mooi fluweel jasje zijn gehuld. Heel langzaam verschijnen de eerste groene olijfjes aan de bomen en de vogels zijn druk in de weer om hun jongen te voeden.  De gasten in Casa Maria Arriba horen de jonge vogeltjes ongeduldig piepen. Het nestje is heel goed verstopt in de afzuigkap :). Op de Campo heerst de natuur! Een klepje dat de afvoer van de afzuigkap afsluit, bleek eenvoudig door een vogelsnavel te openen te zijn.

Vandaag betrapte ik twee knuffelende zwaluwtjes bij het raam van Casa Sofia. Op weg naar school moet ik opletten voor de jonge vogeltjes die vanuit de berm opvliegen als ik langs rijd.

Fruitoogst

Maar behalve van al die bloemen en dieren geniet ik ook van het fruit dat weer groeit. Van de week hebben we de nísperos geplukt. Een soort mispel. Ja, oké de vruchtjes waren wat klein en het is wat gepruts om het velletje eraf te halen, maar hoe leuk is het om fruit uit eigen tuin te eten. Onze citroenboom is heel gul en blijft maar grote heerlijke gele citroenen geven. Sommige met een zeer creatieve vorm, maar dat mag met biologisch, toch?

Van de week heb ik citroenjam gemaakt. Eigenlijk super makkelijk om te maken en lekker verfrissend op een boterham of een schepje in de yoghurt.

citroenjam maken in Andalusië

Citroenjam maken, het recept

7 biologische citroenen of in ieder geval: 375 gram citroensap
100 gram citroenzest (ik heb hiervan minder gedaan, want niet iedereen houdt van griebels in de jam)
1 kilo suiker (je hebt geen geleisuiker nodig omdat citroenen veel pectine bevatten)
300 ml water
4-6 jampotten (goed uitgekookt)

Bereidingswijze citroenjam

1. was de citroenen en rasp/schil de citroenen. Doe dit heel dun, zodat je het witgedeelte niet meeneemt. Daarna eventueel fijn snijden. Je hebt 100 gram of minder nodig.
2. Pers 4 á 5 citroenen uit (je hebt in totaal 375 ml citroensap nodig) en haal het vruchtvlees uit de citroen en voeg dit samen met citroenzest aan het sap toe.
3. Breng vervolgens de zest (rasp van citroen) met het water, suiker, vruchtvlees en citroensap in grote pan langzaam, al roerend, aan de kook.
4. Laat het mengsel pruttelen, totdat de jam de juiste dikte heeft bereikt. Doordat je geen geleisuiker gebruikt duurt het wat langer voordat de jam wat dikker wordt. Mocht je de jam te dik vinden worden, voeg dan steeds een klein beetje water toe en blijf roeren.
5. Als je de jam wat langer wilt bewaren kan je het beste de jam in weckpotjes of jampotten bewaren. Je kan ze het beste vullen met een trechter zodat je niet morst. Zorg ervoor dat de potten bijna tot aan de rand gevuld zijn.
6. Heb je de jampotten/weckpotten gevuld, draai ze dan even omgekeerd op tafel en draai ze na 5 minuten weer om en laat ze afkoelen.

Ik heb het recept een beetje aangepast van het citroenjam recept op www.thelemonkitchen.nl

Homemade bij Finca Las Nuevas

De potjes jam staan nu naast de eigengemaakte limoncello en de citroenlimonade in de ‘honesty bar’ van Joanne en Oek. De wens van Joanne en mij is om meer eigen gemaakte producten aan te bieden. Joanne maakt af en toe al een heerlijke humus platter met groente en crackertjes en laatst had ze limoncello tiramisu aan zonnende gasten aangeboden.  Nu nog wat tijd vinden om een mooie kast op het terras te bouwen, waar we de producten in kunnen zetten.

En zo blijven we lekker bezig bij Finca Las Nuevas!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten