Cultuur in Andalusië

Cultuur in Andalusië gaat hand in hand met de natuur in Andalusië. Ideaal voor wie een heerlijke vakantiebestemming zoekt. De regio heeft een rijke geschiedenis en een levendige cultuur die er voor zorgen dat er voor iedereen iets van zijn gading te vinden is.

Slenteren door smalle straatjes in witte bergdorpjes

Heel bekend zijn de witte Andalusische bergdorpen. De smalle straatjes met trappen en de gekleurde bloempotten die mooi afsteken bij de witte muren zie je vaak terug op foto’s. Alleen al in de provincie Málaga heb je tal van witte dorpen in alle soorten en maten.

Er zijn toeristische dorpen, zoals Mijas Pueblo en Frigiliana, waar het vaak een gezellige drukte is en er veel winkeltjes, terrasjes en restaurants te vinden zijn. Er zijn authentieke witte dorpen waar de tijd soms lijkt te hebben stil gestaan, zoals bijvoorbeeld Álora en Cártama, om maar even dicht bij Finca Las Nuevas te blijven. Lees hier meer over de dorpen.

Álora authentiek spaans dorp

Zeker ‘s morgens kun je hier genieten van de echte Spaanse cultuur. Loop eens een restaurantje binnen of ga op een terras een typisch Spaans ontbijt nemen (koffie, geroosterd broodje met olijfolie en tomaat en een sinaasappelsap), je zult je niet vervelen. De Spanjaarden houden van gezelligheid en beginnen hun dag vaak met een ontmoeting met vrienden buitenshuis op een terras.

Dan heb je nog dorpen die iets speciaals hebben, zoals Setenil de las Bodegas, waar de huizen bijna verpletterd lijken te worden door de enorme rotsen waar ze onder gebouwd zijn. Of het bergdorp Cómpeta waar veel kunst galeries te vinden zijn.

Oude cultuur in Andalusië; rotsschilderingen en dolmen

Wil je terug naar de tijd waar de cultuur begonnen is? Dan kun je in de buurt afdalen in een grot waar de oudste rotsschilderingen van de wereld te bewonderen zijn. Ze stammen uit de tijd van de Neanderthalers.

Aan de andere kant van Finca Las Nuevas kun je immens grote dolmen bezoeken, die meer dan 5000 jaar geleden gebouwd zijn en te vergelijken zijn met de Nederlandse hunebedden.

oude cultuur in Andalusië

Moorse cultuur in Andalusië

Andalusië is onlosmakelijk verbonden met de Moorse cultuur. De invloeden hiervan vind je nog overal in de regio terug. Bijvoorbeeld in vestingen zoals in Álora, Fuengirola en het Alcazaba in Málaga.

Het Bobastro, nabij het beroemde Koningspad, Caminito del Rey, is een heel bijzonder Moors erfgoed. Naast overblijfselen van een nederzetting is hier een ruïne van een uit de rotsen gehouwen kerk te bewonderen.

Wil je de Moorse cultuur ontspannen beleven dan is er in Málaga een badhuis in Moorse stijl. Waar je rond kunt dobberen in met kaarslicht verlichte baden.

Dé culturele steden

Kom je voor cultuur naar Andalusië, dan mag een bezoek aan de culturele steden Córdoba, Granada en Sevilla natuurlijk niet ontbreken.  Córdoba staat bekend om de Mezquita. Een mega grote moskee met tientallen bogen en koepels die later is omgebouwd tot kathedraal. Daarnaast is er nog een Moors paleis en een prachtige romeinse brug.
Córdoba

Ben je toevallig begin mei in Córdoba dan kunnen we je aanraden om de vele hofjes te bekijken die dan speciaal worden opengesteld en versierd zijn met honderden kleurige geraniums. Echt prachtig.

Als je aan Granada denkt, denk je aan het Alhambra. Een indrukwekkend groot paleis uit de Moorse tijd met op de achtergrond de in de winter besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada. Je kunt je uren vermaken bij het Alhambra, maar vergeet niet ruim op tijd een entreekaart te bestellen. Naast een prachtig paleis, zijn er tuinen en een vesting te bewonderen.

Het centrum van Granada heeft wel wat weg van een Afrikaanse souk, waar je door smalle straatjes loopt met aan beide kanten winkeltjes.

Sevilla, is net als Granada een studentenstad en straalt een gemoedelijke sfeer uit.  De culturele toppers zijn hier het Real Alcázar, het Koninklijk paleis in een schitterende Moorse stijl. Het Plaza España, een groot halfrond plein met een groot paviljoen dat ter gelegenheid van de wereldexpositie in 1929 is gebouwd. Spanje zou Spanje niet zijn als er geen grote kathedraal zou zijn.

Moderne architectuur is terug te vinden in de Metropol Parasol, een gigantisch bouwwerk van waar je een mooi uitzicht over de stad hebt.  Naast architectuur staat Sevilla ook bekend om een andere soort cultuur, te weten de flamenco. Overal kom je de flamenco dans tegen en het bezoeken van een show hoort eigenlijk wel op je lijstje te staan.

Wil je niet zelf zoeken naar alle bezienswaardigheden dan is een fietstocht met gids erg leuk. Bij Pia Tours Sevilla kun je zelfs een Nederlandstalige gids krijgen.

Fiestas en Ferias

Zoals al eerder gezegd, Spanjaarden houden van gezelligheid. Een feestje, nou ja zeg maar feestjes mag/mogen dan ook niet ontbreken in de Spaanse cultuur.  En dat gebeurt dan ook niet. De Spanjaarden zijn geniaal in het verzinnen van gelegenheden die gevierd moeten worden met een feestje.

De meeste aanleidingen hebben wel iets met het katholieke geloof te maken. Er is altijd wel een dag van een heilige. De dag kan dan beginnen met een mis, maar al snel is het een groot volksfeest met muziek, zang en dans.

cultuur in Andalusië, de feria

Flamenco jurken en paella

In de zomer heeft elk dorp wel zijn jaarlijkse dorpsfeest. Dit wordt groots aangepakt en wordt ook als zeer belangrijk gezien. Vakantiedagen worden hiervoor bewaard, flamenco jurken worden aangeschaft en het meerdere dagen feesten kan beginnen. Vaak zie je ook paarden en rijtuigen over het feestterrein rijden.

In augustus viert de stad Málaga meer dan een week lang haar feria. Overdag is het centrum gevuld met feestgangers en treden er muziek en dansgroepen op. ‘s Avonds verplaatst het feest zich naar het feria terrein waar elke omliggende gemeente, vereniging of club zijn eigen ‘casita’ (zaaltje) heeft waar altijd muziek, dans, eten en drinken te vinden zijn.

Trouwens in de middag is het ook al leuk om naar het feria terrein te gaan, omdat er dan veel ruiters, amazones en rijtuigen in tradionele kledij rondrijden.

Semana Santa

Ben je de week voor Pasen in Andalusië dan kom je vroeg of laat wel wel in aanraking met de Semana Santa. Deze heilige week is, net als de jaarlijkse feria, erg belangrijk voor vele Andalusiërs. De hele week trekken er soms dag en nacht processies door de straten van dorpen en steden. De Semana Santa wordt grootst gevierd in de stad Málaga.

In het centrum zijn tribunes opgebouwd, straten zijn afgesloten en de stad trekt duizenden bezoekers. Elk broederschap, die bij een bepaalde kerk zijn aangesloten, draagt een troon met een beeld van een heilige mee. Om een idee te krijgen; soms zijn er wel tweehonderd man nodig die een loodzware troon van een paar duizend kilo een hele ronde van soms wel vijf uur door de stad te dragen.

Semana Santa

Voorafgaand aan de Semana Santa wordt er al flink geoefend met het lopen met de troon. Naast de troon lopen er boetedoeners mee, mensen in gekleurde gewaden met op hun hoofd een hoge puntmuts die het gezicht totaal bedekt. Deze caripotes stammen uit de tijd van de Spaanse Inquisitie en zou de boetedoeners dichter bij god brengen. Een zeer bijzondere ervaring ook als je niet gelovig bent.

Cultuur kun je heel goed etend beleven!

Weet je hoe je ook heel goed de Spaanse cultuur kunt beleven? Gewoon lekker uiteten gaan! Spanje heeft een rijke keuken met veel streekgebonden gerechten. Tapas eten is iets wat we allemaal wel kennen. Maar wist je dat een tapa vroeger en eigenlijk nog steeds wel bedoeld was als een hapje bij een drankje. Tapa betekent dekseltje en werd dus op je glaasje gelegd met een klein snackje erop.

eet cultuur in Andalusië

Tegenwoordig kun je van tapas ook een volledige maaltijd maken. Op de menukaart in restaurants zie je vaak achter het gerecht tapa en ración staan. Bestel je een tapa dan krijg je een klein hapje, bij een ración krijg je een grotere portie. Spanjaarden delen graag hun eten met elkaar, dus je kunt gerust een aantal raciónes en tapas bestellen en met elkaar delen.

Smaakt deze Spaanse cultuur al naar meer? Boek dan een vakantiehuis bij Finca Las Nuevas en kom genieten van een heerlijke vakantie! Je kunt nu boeken zonder aanbetaling te hoeven doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten