De beste reistijd voor Andalusië

De beste reistijd voor Andalusië hangt af van wat je wilt ondernemen of juist niet. In dit blog lees je over het weer in Zuid Spanje en kun je ook zien hoe de natuur er elke maand uitziet.

De beste reistijd voor Andalusië, is…?

Bij Finca Las Nuevas krijgen we veel vragen over het weer. In de zomer zijn veel gasten benieuwd hoe ons bergje er nu in de winter uitziet en hoe warm het is. Terwijl de gasten in het najaar vragen of het bloedheet is in de zomer. Niet elk jaar is hetzelfde. Zo heeft het in de winter van 2017 zelfs gesneeuwd (na 60 jaar geen sneeuw). Hadden we in 2020 een heel nat voorjaar. Werd het warmte record in Andalusië in 2021 verbroken met een temperatuur van 47,2 graden in Montoro (een plaatsje een half uur rijden ten oosten van Córdoba.). Maar is dit normaal?

Dit was de aanleiding om ons bergje elke maand twee keer te filmen. Elke keer op het zelfde tijdstip. Zo krijg je een mooi overzicht van het weer in Andalusië. Het blijft natuurlijk een moment opname, want de dag ervoor of erna kan het natuurlijk altijd regenen. Maar met 300 zondagen per jaar in Andalusië is het toch vaak wel goed vertoeven hier.

De beste reistijd voor wandelliefhebbers in Andalusië

Houd je van wandelen, dan kun je eigenlijk het hele jaar terecht in Andalusië. Maar de natuur vinden wij het mooist in het voorjaar. Eind januari staan de amandelbomen in bloei. De roze bloesem vormt een mooi contrast met het frisgroene gras op de heuvels. Het bloesem seizoen van de amandelboom is maar kort, de tere blaadjes zijn na een week of twee al weer verdwenen. Deze tijd komen ook de eerste bloemen op. Het begint met gele en paarse bloemetjes, dan oranje en nog wat later komen de roze bloemen er bij.

Voorjaar in Andalusië
Vanaf januari tot maart kun je in de vochtige gebieden ook verschillende soorten orchideeën tegenkomen. Echt heel mooi om te zien. Eind februari /begin maart kan het in Andalusië nog echt wel fris worden. Net als je denkt dat de winter voorbij is, zakken de temperaturen dan soms nog behoorlijk. Natuurlijk is ook dit relatief, want de ochtend begint vaak niet kouder dan 5 graden. Een heel enkele keer is er nachtvorst, maar na 5 jaar hier wonen hebben we dat maar 2 of 3 dagen meegemaakt. Overdag stijgt het kwik wel naar een graad of 10-15, maar zodra de zon weg is, wordt het weer koud. Gelukkig hebben we een hot tub!!

winter in Andalusië

Als je houdt van een bloemenzee dan kun je het beste iets later komen. Begin april tot half mei zijn de bermen van de zandpaden en de velden hier veranderd in een grote bloemenzee. Dit vinden wij de mooiste tijd om lekker te wandelen en het weer is aangenaam zodat je in een t-shirt kunt lopen.

het voorjaar beste reistijd voor Andalusië

Maar ook in December kun je dagen hebben dat je met een fleece trui begint en later op de dag in t-shirt loopt om de dag weer af te sluiten met een fleece trui.

Vanaf juli tot en met half September kun je ook wandelen, maar dat vraagt wat meer voorbereiding. Je kunt dan op zoek gaan naar wandelingen in de schaduw of door de rivier om zo het hoofd een beetje koel te houden.

De beste reistijd voor zonaanbidders in Zuid Spanje

Sommige mensen snakken naar warmte op hun huid te voelen. Zoals ik al eerder zei, is dat met 300 zondagen per jaar in Andalusië niet heel erg moeilijk te vinden. Daarom kun je het gehele jaar naar Andalusië komen. De terrasjes zijn hier ook het hele jaar geopend en als je in de wintermaanden een windvrij plekje opzoekt, dan kan de temperatuur maar zo oplopen tot 18-20 graden en voel je de zon heerlijk prikkelen op je gezicht.

Zoals iedereen weet kun je van mei tot half oktober prima zonnen op het strand of aan het zwembad!

beste reistijd voor zonaanbidders in Andalusië

De beste reistijd voor een steden- of cultuurtrip in  Andalusië

Eigenlijk kun je het hele jaar terecht voor een steden- of cultuurtrip in Andalusië. In de hoogzomer maanden juli en augustus is het met wel warm in met name het binnenland, waar de steden Córdoba, Granada, Sevilla en ook Ronda liggen. Uiteraard kun je in die steden wel de koelte opzoeken door een mooi museum, kerk of ander historisch bouwwerk te bezoeken. Ook hangen er in de straten van zowel toeristische steden als dorpen vaak doeken over de straten, zodat er wat schaduw wordt gecreëerd.

Maar heb je de keus in het kiezen van je reisperiode dan is het voor-en najaar ideaal om de Spaanse cultuur te komen opsnuiven in Andalusië.

beste reistijd voor een steden of cultuurtrip in Andalusië

Het beste vakantiehuis in Andalusië

Wil je zeker zijn van een leuke accommodatie in jouw ideale reistijd, boek dan alvast een vakantiehuis bij Finca Las Nuevas. Vanaf ons bergje ben je in 40 minuten in Málaga en op het strand en ook de steden Granada, Córdoba, Granada en Sevilla zijn in een dagtrip te bereiken!

beste vakantiehuis voor Andalusië

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten