De 7 meest gestelde vragen over vakantie vieren in Spanje tijdens Corona

Vakantie vieren in Spanje tijdens Corona. Het kan! Veel vakantiegangers naar Spanje hebben vragen over de situatie omtrent Corona.  Het COVID-19 virus blijft de gemoederen bezig houden in de wereld. Op sommige plaatsen is het onder controle en op andere plaatsen zijn nieuwe uitbraken, zoals op sommige plekken in het Noorden van Spanje. De berichtgeving maakt soms geen onderscheid in regio’s en bestempeld meteen een heel land als uitbraakzone. Een paar maanden geleden schreef ik een blog over de situatie in de provincie Málaga.  ‘de 7 meest gestelde vragen over vakantie vieren in Spanje’ is een update over de situatie op dit moment in hartje zomer.  

De 7 meest gestelde vragen over vakantie vieren in Spanje

1. Is het veilig om vakantie te vieren in Andalusië?

Ja, vinden wij. Uiteraard is het gevoel van veiligheid een heel subjectief begrip. Wat voor de een als veilig aanvoelt, is dat voor de ander niet.

Ja, het is veilig in Andalusië, omdat er op veel plekken met gemak aan social distancing gedaan kan worden. Als je bedenkt dat er normaal in het hoogseizoen zo’n vijfhonderd vliegtuigen per dag landen op de luchthaven van Málaga en het er nu maar tweehonderd per dag zijn, kun je nagaan dat het een stuk rustiger is in Andalusië.

Ja, het is veilig, omdat de overheid er alles aan doet om het voor de bevolking en de toeristen veilig te maken. Zo zijn er extra controleurs op de stranden die de bezetting in de gaten houden, is de lokale bevolking zich meer dan bewust dat er voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen.

Ja, het is veilig, omdat er in Andalusië heel veel natuur is, waar je ongestoord kunt genieten.

vakantie vieren in Spanje tijdens Corona

2. Hoe gaat de vliegreis naar en van Spanje?

Half juli zijn onze kinderen vanuit Málaga naar Nederland gevlogen. De luchthaven was rustig, omdat er een stuk minder toeristen zijn dan andere jaren. De wachtrij bij de controle leek langer te zijn, maar dat was omdat er meer ruimte is gereserveerd voor de rij. Je hoeft nu niet meer te zigzaggen op een klein stukje. De restaurants en winkels zijn open en ook staat er op verschillende plaatsen handgel om je handen schoon te maken. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

Vlieg je vanuit Nederland naar Spanje, dan moet je vlak voor je reis (ik geloof 24 uur voor je vertrektijd) online een formulier invullen. Je ontvangt

dan via je e-mail adres een QR-code die je moet scannen bij aankomst in Spanje. Klik hier voor het formulier

Bij aankomst in Málaga loop je misschien ongemerkt onder een boog door die je temperatuur opmeet. Mocht je temperatuur te hoog zijn, dan word handmatig de temperatuur nogmaals opgenomen en is het goed dan kun je doorlopen en anders zal er een arts bijgehaald worden.

Voor vertrek uit Nederland moet je ook een gezondheidsverklaring invullen. Klik hier voor het formulier

Op schiphol hebben onze kinderen geen extra controle gehad en ook werd niet gevraagd naar de gezondheidsverklaring.

3. Waar moet je een mondkapje dragen in Spanje?

Na de lockdown en de eerste fasen naar het nieuwe normaal is het dragen van mondkapjes veranderd. Op dit moment geldt dat je in het openbaar, dus binnen en buiten een mondkapje moet dragen. Dus voor neus en mond, niet neus eruit of onder aan de kin hangend, wat nu toch ook wel een modetrend lijkt te worden. Er is een uitzondering voor mensen die om medische redenen dit niet kunnen doen. Ook zijn kinderen onder de zes jaar vrijgesteld van deze plicht.

Ga je naar het strand, dan zul je je mondkapje moeten dragen als je het strand oploopt. Bij je eigen plekje/handdoek/ligbedje of je geen mondkapje op en ook niet als je van je plekje naar zee loopt om een duik in het water te nemen. Maar wil je een eindje over het strand gaan wandelen, vergeet dan niet je mondkapje te dragen.

Ook bij het sporten hoef je geen mondkapje te dragen. Ik ben er zelf nog niet uit, of wandelen in de bergen nu ook als sporten wordt gezien.

4. Zijn de stranden overvol?

 

Nee. In de Nederlandse media hebben de afgelopen tijd meerdere malen foto’s gestaan over gesloten stranden en wachtrijen om een plekje op het strand te kunnen bemachtigen.  Maar het achterliggende verhaal werd vaak niet meegenomen.

Inderdaad kunnen de stranden druk bezet zijn in de zomer. Het is lekker warm en mensen trekken er op uit en zoeken verkoeling. Echter dit geldt met name in de weekenden als de werkende spanjaarden ook vrij zijn. Door de weeks zijn de stranden een stuk rustiger.

strand tijdens corona

Ook is het strand niet overvol, omdat de Andalusische regering controleurs heeft ingesteld die er op moeten toezien dat er tussen de bedden/parasols of strandmatjes  een ruimte van twee meter wordt bewaard. In verhouding zijn er daarom veel minder mensen aanwezig. Wat ook logisch is als er veel minder toeristen zijn. Het strand lijkt dan misschien vol, maar dat is het niet.

De Andalusische overheid heeft een heel handige website gemaakt, waar je van te voren kunt checken hoe de bezetting op het strand naar keuze is. Je hoeft dus niet zoals sommige media zegt in een rij te staan om toegelaten te worden.

Kijk hier voor meer informatie over de bezetting op de stranden aan de Costa del Sol

5. Hoe werkt het bij restaurants en winkels?

Restaurants, café’s en terrassen zijn open. Je hoeft van te voren geen reservering te maken en ook hoef je geen vragenlijst in te vullen als je ergens wat wilt eten en drinken. Wel moet je bij binnenkomst je handen wassen en je mondkapje dragen als je naar je tafeltje loopt of even naar het toilet gaat. De tafeltjes dienen nog steeds twee meter uit elkaar te staan.

Winkels zijn ook open en afhankelijk van de grootte van de winkel kan het zijn dat er een maximaal aantal mensen naar binnen mag en dat je even op je beurt moet wachten. Ook hier moet je bij binnenkomst je handen wassen. Niet in alle kledingwinkels kun je de kleding passen. Wel hebben ze hier een flexibel retour beleid.

Kon je voorheen de supermarkt met slechts een persoon binnen gaan, vanaf een paar weken kun je met meerdere mensen boodschappen doen. Ook hier weer even handen wassen. Bij sommige supermarkten kan het zijn dat je handschoenen aan moet, die dan door de winkel verstrekt worden.

6. Waarom zou ik nu naar Spanje komen?

Omdat het hier gewoon heel fijn is. We hebben heerlijk weer, dat zeker nog tot eind september zal aanhouden en daarna is het nog steeds lekker, maar koelt het ’s avonds wat eerder af en zijn de ochtenden iets frisser. Daarnaast hoef je bij veel bezienswaardigheden nu niet meer in de rij te staan of vroegtijdig kaartjes te bestellen en loop je zo door.

Een andere reden is, dat het gewoon heel fijn is om even in een andere omgeving te zijn, zodat je weer fris en opgeladen thuis komt. Een ander land helpt daar heel goed bij.En tot slot; we vinden het gewoon gezellig als jullie komen (het liefst bij ons)!!

vakantie vieren tijdens corona bij Finca Las Nuevas

7. Wat vinden de gasten van Spanje nu ze er zijn?

Eerlijk is eerlijk, op vakantie gaan is in deze tijd toch wat spannender dan normaal. We hebben sinds een aantal weken al diverse Nederlandse gezinnen en stellen weer mogen begroeten bij Finca Las Nuevas. Allen hebben wel een moment getwijfeld of er even over nagedacht om dit jaar op vakantie naar Spanje te komen. Wat we ook hoorden is dat met name de reactie van anderen in Nederland over hun vakantieplannen naar Spanje ze deden doen twijfelen.

Maar eenmaal hier zijn ze stuk voor stuk allemaal blij dat ze gekomen zijn. Zeker op ons bergje voelen ze zich veilig en vrij en lijkt het coronavirus even niet te bestaan. Het mondkapje dragen is even wennen in het begin, maar echter niet zo vervelend om toch maar niet te komen. De stranden vinden ze goed te doen, zelfs op de warmste dag sinds heel lang in het weekend is er nog een ligbedje te vinden. Ze zijn blij met een vakantiehuisje zodat ze zelf kunnen koken en daardoor zelf kunnen bepalen of ze erop uit willen trekken of niet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten