Naar Andalusië in de zomer; wel of niet doen?

Naar Andalusië in de zomer; wel of niet doen? Dat is de vraag voor velen.  Naar Andalusië gaan, is het gehele jaar ideaal. De regio heeft meer dan 300 zondagen per jaar, waardoor je het gehele jaar kunt genieten van mooi weer. De laatste tijd komt Spanje steeds vaker negatief in het Nederlandse nieuws als het gaat om het klimaat. Best jammer, want vaak geeft het een vertekend beeld. Wij leggen uit waarom.

Zinderende hitte in Zuid-Spanje

Afgelopen mei kopten de Nederlandse kranten, dat de Nederlandse toeristen bezweken van de hitte in Andalusië. Finca Las Nuevas was toen gevuld met Nederlandse gasten en toen we ze vroegen of ze ook aan het bezwijken waren, keken ze ons met vreemde ogen aan. Iedereen genoot van de heerlijke warmte, de lekkere zon en het toch nog best frisse zwembad.

Het klopt dat er in mei dagen bij waren dat het kwik op bepaalde plaatsen behoorlijk steeg. Maar dat houdt zeker niet in dat dat in heel Spanje of heel Andalusië het geval was.

Naar Andalusië in de zomer

Wateroverlast in Zuid-Spanje

Hetzelfde geldt voor het nieuws over wateroverlast in Zuid-Spanje. Familie en vrienden dachten dat wij zowat wegspoelden van ons bergje. Na een lange droge winter snakten wij, hier in Andalusië, naar wat regen, maar de regen is hier bijna niet gevallen.

Alleen al in Andalusië zijn er veel micro klimaatjes die er voor zorgen dat het weer plaatselijk kan verschillen. Zo kunnen wij soms heerlijk in de zon aan het zwembad zitten, terwijl de kustregio gebukt gaat onder een dikke laag bewolking. Of het kan bij ons regenen en 40 kilometer verderop schijnt de zon volop.

Wil je echt weten hoe het weer is als je naar Andalusië gaat in de zomer? Zoek dan op plaats  in een weer app. De Spaanse variant van het KNMI is Aemet, zij geven een goed beeld van het weer per plaats.

Andalusië kent een andere warmte dan in Noord-Europa

Veel mensen weten het of hebben het zelf ook al eens ervaren. Als het in Nederland 30 graden is, dan is de gevoelstemperatuur vaak hoger, vanwege de hoge luchtvochtigheid. Vaak voelt het benauwd aan. Dat is in Andalusië totaal anders. Hier is de lucht veel droger, waardoor je veel beter tegen de warmte kunt.

Naar Andalusië in de zomer: 5 Tips om de warmte te overleven!

De laatste nieuwsberichten die wij langs zagen komen, gingen over dat vakantiegangers Spanje in de zomermaanden mijden. Erg jammer, want Andalusië heeft zoveel te bieden en dat is ook zeker in de zomer goed te doen.

Daarom volgen hier 5 tips om een heerlijke vakantie naar Andalusië in de zomer te hebben.

Tip 1: Ritme aanpassen

Dit is misschien wel de meest effectieve tip. Wij, Nederlanders zijn gewend om er veel op uit te trekken. Vaak gaan we dan ‘s morgens weg, na wel of niet uitgeslapen te hebben, om dan rond een uur of zes in de avond weer terug te komen voor het avondeten. Dit ritme past niet goed in het zonnige Andalusië.

Een betere optie zou kunnen zijn, dat je op tijd opstaat, een leuk uitstapje maakt van een paar uur en dan de middag doorbrengt in huis of bij het zwembad.

Wil je wel een hele dag op pad, dan kun je net zoals de Spanjaarden, beter tussen de middag uitgebreid gaan eten en dan in de namiddag weer verder gaan met je dagtrip.

Naar Andalusië in de zomer, lekker binnen lunchen

Zo zou je ook juist tussen twee en vijf uur een museum kunnen opzoeken of een andere activiteit binnen.

Een ander ritme zou kunnen zijn, dat je je dagtrip pas vanaf een uur of vijf start. Niet voor niets zijn musea en winkels hier in Andalusië veel langer open in de avond!!

Eigenlijk kun je op deze manier optimaal gebruik maken van je dag. Wij zijn nog al van de ‘en-en’. Waarom kiezen als het ook allebei kan. Hoe lekker is het dan, dat je overdag lekker luiert en dat je tegen de avond op pad gaat. Zeker voor een gezin kan dit een goede deal zijn.

Wij houden bijvoorbeeld heel erg van wandelen. En inderdaad in de zomer is het voor veel wandelingen te warm om dat midden op de dag te doen. Daarom vertrekken wij bijvoorbeeld rond een uur of vier naar El Torcal. In de rugzak nemen we een picknick mee. We wandelen een tijdje, zoeken een mooi plekje op om wat hapjes te eten, kijken naar de prachtige zonsondergang en gaan dan weer richting huis. Ideaal!

Naar Andalusië in de zomer, wel doen

Tip 2: Houd ramen en deuren gesloten

Ook dit is een open deur, maar soms denk je er niet aan. Als je al wel eens in Spanje bent geweest, zal het je zijn opgevallen dat de mensen hier hun ramen potdicht houden overdag. Wat een ongezelligheid. Maar dit heeft ook een praktische reden. Als je de zon overdag buiten je huis houdt, blijft het huis lekker koel.

Vandaar dat ons huis ook kleine ramen heeft en dikke muren. Het is een soort natuurlijke airconditioning. ‘s Avonds zet je de ramen tegen elkaar open, zodat de frisse lucht er in kan. En zodra het ochtend is, sluit je de ramen, houdt je de gordijnen eventueel ook nog dicht en blijft je huis koel.

Tip 3: Zoek de schaduw op tijdens je vakantie naar Andalusië in de zomer

Om koel te blijven als je buiten bent, zoek je natuurlijk geen zoning terras op, maar juist een plekje in de schaduw. Als je in een stad bent, kijk je aan welke kant van de straat er schaduw is, en daar ga je lopen.

tips om koel te blijven voor een vakantie naar Andalusië

Tip 4: Neem een paraplu mee

Eventueel kun je een paraplu meenemen als je naar buiten gaat. Niet voor de regen maar deze keer voor de zon. Het staat misschien een beetje raar om met je paraplu te lopen op een zonnige dag, maar ik weet uit eigen ervaring dat het heerlijk is.

Naar Andalusië in de zomer is leuk

Tip 5: Ga lekker zwemmen

Wil je geen gedoe. Neem dan een goed boek mee op je vakantie in Andalusië en ga lekker zwemmen. Wij hebben een heerlijke zwembad met prachtig uitzicht op de bergen. Niet ver van Finca Las Nuevas vind je de super mooie meren van Ardales de bossen zorgen voor fijne schaduw. Lees hier meer over de meren.

Kun je toch niet stilzitten. Maak dan eens een wandeling door een rivier. Meer hierover lees je in de twee blogs over wandelen door een rivier of op onze website.

Naar Andalusië in de zomer op een mooi plekje

Hopelijk hebben wij je kunnen overtuigen om naar Andalusië in de zomer te gaan. Finca Las Nuevas is dan een fijne plek. Onze verbouwde olijfboerderij heeft vijf gezellige vakantiehuizen in een verbouwde olijfboerderij in de bergen nabij Málaga. Een ideale plek voor een heerlijke vakantie. Kijk onderaan deze pagina voor onze beschikbaarheid.

Finca Las Nuevas

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten