Wijnproeven in Andalusië

Wijnproeven in Andalusië is misschien niet het eerste waar je aandenkt als je naar Spanje afreist. Maar in de omgeving van Finca Las Nuevas zijn een paar leuke locaties om wijn te proeven.

De wijngeschiedenis van Andalusië

Volgens de website Málaga en el corazón, was Málaga een van de eerste steden in Europa waar wijndruiven werden verbouwd. Sommige zeggen dat de Feniciërs de eersten waren die de wijnstokken naar de koloniën brachten die ze stichtten, vooral in Málaga, Almuñecar en Adra.

Echter er zijn ook aanwijzingen dat de Grieken rond 600 voor Christus de wijngaarden al introduceerden in Málaga. In villa Bajo Imperio in Cártama is een prismatische gistingstank gevonden en in Ronda bij de Romeinse ruïnes zijn muntjes met trossen druiven erop gevonden, die kunnen duiden op de wijnproductie in dat gebied.

Met de komst van de katholieke vorsten nam de wijnproductie toe en werd hete en belangrijke industrie. De aanplant van wijnstokken bleef toenemen in de 18e eeuw en honderden schepen verlieten de haven van Málaga om de wijnen over de hele wereld te vervoeren. De toptijd voor de wijnhandel was van 1787 tot 1829.

Druiven voor Wijnproeven in Andalusië

Phylloxera slaat toe in Andalusië

In 1863 keerde het tij en is er via de Verenigde Staten het Phylloxera vastatrix naar Frankrijk en Oostenrijk gekomen. Dit leidde er toe dat door schimmels en bacteriën de wortels van de wijnstokken afstorven. Men verwachtte dat de Phylloxera via Frankrijk Spanje zou bereiken. Maar in 1878 vond de eerste uitbraak van phylloxera in Moclinejo in de provincie Málaga plaats.

Een koopman uit Madrid had een geïnfecteerde wijnstok in Bordeaux gekocht en aan de wijnboer in Moclinejo gegeven. Om de phylloxera te bestrijden kochten ze Amerikaanse wijnstokken, wat de situatie alleen maar verergerde en er voor heeft gezorgd dat er in 1889 geen gezonde wijngaard meer was.

In het Museo del Vino in Málaga leer je niet alleen meer over de wijngeschiedenis van Andalusië, je kunt er ook een wijntje proeven! Hier kun je de website van het museum bekijken.

wijn in Andalusië

Wijnproeven in de buurt van Finca Las Nuevas

Voor een wijnproeverij hoef je niet ver te gaan. In de omgeving van Finca Las Nuevas zijn wat leuke wijnproeverijen te doen.

Bodegas Sánchez Rosado – Cártama

In 1998 heeft familia Sanchez-Rosado een wijngaard opgezet in de bergen van Cártama. Vandaag de dag runt een Belgische familie de wijngaard. De weg ernaar toe is al prachtig met mooie uitzichten over de Guadalhorce vallei.

Tijdens een rondleiding bezoek je de wijngaard en krijg je uitleg over het proces van druif tot wijn. Daarna volgt een wijn proeverij met lekkere tapas. De rondleidingen zijn van maandag tot vrijdag om 11.00 uur en duren zo’n 2 á 2,5 uur. Vergeet je niet 48 uur van te voren aan te melden.Voor meer informatie kijk je op Bodegas Sánchez Rosado.

Wijnproeven in Cártama

Bodegas Pérez Hidalgo S.L. – Álora

Wil je geen rondleiding over een wijngaard, maar gewoon wijnproeven dan kun je in Álora terecht bij Bodegas Pérez Hidalgo.

In de zomer zijn ze open van 8-14 uur en in de Winter van 9-14 en 16-18 uur.

Bodega Gross Hermanos – Antequera

Wij houden van combineren. Als jij daar ook van houdt, dan is deze bodega perfect. Eerst kun je een geweldige wandeling maken in het prachtige natuurpark El Torcal of naar het mooie stadje Antequera. Om vervolgens een bezoek te brengen aan Bodega Gross.

In 2007 is dit familiebedrijf aan de voet van het bergmassief El Torcal begonnen met hun bodega en wijngaard. De wijngaard is ecologisch en wordt op een duurzame manier bewerkt waardoor er een symbise ontstaat met de natuurlijke omgeving die zorgt voor een druif van de hoogste kwaliteit.Naast de wijngaard is er een eikenplantage waar zwarte truffels groeien en er is een kleine moestuin waar seizoensgroente worden verbouwd. Voor een rondleiding en wijnproeverij kun je per email een afspraak maken.

Bodegas Bentomiz – Sayalonga

Wijnproeven aan de andere kant van Málaga kan bij Bodegas Bentomiz. Op deze prachtige locatie kun je niet alleen genieten van een bezoek aan de wijngaard en wijnproeverij, maar je kunt er ook heerlijk lunchen.

De wijngaard is zo’n tachtig tot honderd jaar oud en is gelegen op 800 meter hoogte. De wijn moet wel goed zijn, aangezien er meer dan 20 Michelin ster restaurants hun wijnen schenken! Op de website kun je een bezoek boeken.

Mooie plek om te genieten van een goede fles wijn

Mocht je in alle rust willen genieten van een heerlijk glas wijn, kom dan overnachten bij Finca Las Nuevas. Vanaf je eigen terras met je zelf uitgekozen en gekochte fles wijn, kun je bij ons geweldige avonden met prachtige zonsondergangen hebben! Kijk voor beschikbaarheid onderaan deze pagina.

Finca Las Nuevas heeft vijf gezellige vakantiehuizen in een verbouwde olijfboerderij in de bergen nabij Málaga. Een ideale plek voor een heerlijke vakantie.

Finca Las Nuevas

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten