Picasso wandelroute in Málaga

De Picasso wandelroute in Málaga neemt je mee in het spoor van Pablo Picasso’s tijd in Málaga. De stad waar deze wereldberoemde kunstenaar is geboren.

Naast schilder was Picasso ook een tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist. Dit jaar wordt zijn vijftigste sterfdag (8 april 1973) herdacht.

Pablo Picasso en zijn leven in Málaga

Op 25 oktober 1881 werd Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, oftewel Pablo Picasso geboren in Málaga.

In Spanje was en is het gebruikelijk om je kinderen een aantal namen van heiligen te geven. In dit geval zijn dat: Pablo, Diego, José, Francisco de Paula, Juan Nepomuceno, María de los Remedios en Cipriano de la Santísima Trinidad.

Van zijn vader kreeg hij de achternaam Ruiz mee en van zijn moeder Picasso. Zoals dat gebruikelijk is in Spanje. Wel bijzonder dat Pablo bekend is geworden met zijn tweede achternaam, de naam van zijn moeder.

De artistieke ontwikkeling heeft Pablo met de paplepel ingekregen. Zijn vader was een leraar kunst op de Escuela de Bellas Artes de Málaga, de school voor de schone kunsten.

Picasso wandelroute door Málaga

In het centrum van Málaga herinneren nog vele plekjes aan de tijd van Pablo en zijn familia in deze stad. Wij hebben een afwisselende wandelroute langs een aantal van deze plekjes gemaakt. Op onze website kun je het ebook wandelingen aanvragen, waarin de volledige route staat.

Eerste schilderij van Pablo Picasso

Net voordat Pablo in 1891 met zijn familie naar La Coruña en later naar Barcelona verhuisde, heeft hij in 1889 zijn eerste schilderij geschilderd. El Picador, een stierenvechter in de arena.

De stierenvechtersarena van La Malagueta is gebouwd aan de in 1874 en bevindt zich dicht bij de haven.

Als kleine jongen ging Pablo al met zijn vader naar de stierengevechten kijken. Deze plek is het uitgangspunt geweest voor zijn werken over stierenvechten maar ook het gewonde paard van Guernica.

inspiratiebron voor eerste schilderij van Picasso

Herinneringen aan werkplaats

In het gebouw waar het Stedelijk museum was gevestigd, zetelde sinds 1869 het stadsbestuur. Dit gebouw is het voormalige hoofdkwartier van het San Juan de Dios-seminarie, het klooster van de Augustijnse paters en de Faculteit der Wijsbegeerte en Letteren van de Universiteit van Málaga.

Picasso kende dit gebouw, omdat zijn vader er sinds 1879 werkte als conservator van de schilderijen die het stadhuis in die tijd aan het publiek tentoonstelde. Picasso herinnerde zich de werkplaats waar zijn vader de uren doorbracht die de school hem toestond als tekenleraar.

Het gebouw is momenteel in aanbouw, wachtend om de Provinciale Bibliotheek van Malaga te worden.

herinneringen van Picasso

Picasso Museum

Het beroemde schilderij ‘Guernica’ van Pablo Picasso bevindt zich in het Museo Nacional Centro De Arte Reina Sofía in Madrid. Het is een van de belangrijkste kunstwerken van de 20e eeuw. Het schilderij is ongeveer 3,5 meter hoog en 7,8 meter breed en toont de gruwelen van de Spaanse burgeroorlog.

Ondanks dat dit schilderij niet te zien is in het Picasso museum in Málaga, kun je hier veel andere mooie werken van Picasso bewonderen. Naast schilderijen zijn er pentekeningen en sculpturen te zien.

Op zondagmiddag is dit museum evenals het Casa Natal gratis te bezoeken. Houd je niet van lange rijen, dan raden we je aan om voor het Picasso museum toch gewoon een kaartje te kopen en op een ander tijdstip het museum te bezoeken.

Picasso museum

De kerk waar Picasso is gedoopt

In de kerk Santiago is Pablo Picasso op 10 november 1881 gedoopt. De kerk staat niet ver verwijderd van Plaza de la Merced en het geboortehuis van Picasso. De kerk heeft een barok interieur en als je buiten staat, moet je even naar de Mudejar toren kijken.

parochie van deze kerk is een van de oudste van Málaga. Hier zijn ook zijn grootouders van vaderskant in 1820 getrouwd en in 1880 zijn ouders. Pablo’s zussen Dolores en Concepción zijn hier ook gedoopt.

Doopkerk van Picasso

Ontmoetingsplek van de vader van Pablo Picasso

Op de hoek Calle Granada en Plaza de la Merced staat de oudste apotheek van Málaga. Tegenwoordig is dit pand nog steeds in gebruik als Bustamante-apotheek. Dit is de plek waar Picasso’s vader regelmatig afsprak met zijn vrienden.

Op de Eerste Kerstdag in 1884 was hij hier ook, toen een aardbeving de stad verwoestte. Picasso heeft hier altijd een tragische herinnering aan overgehouden.

ontmoetingsplek bij Plaza de la Merced

Even naast Picasso zitten tijdens de Picasso wandelroute 

Op het Plaza de la Merced kun je nog even naast Picasso op een bankje zitten. Het beeld van Picasso is hier op 5 december 2008 onthuld.

Grappig detail is dat de kunstenaar Francisco Lopez Hernandez het beeld van Picasso iets groter heeft gemaakt dan Picasso in werkelijkheid was.

standbeeld van Picasso

Museo Casa Natal, het geboortehuis van Picasso

Picasso heeft de eerste tien jaar van zijn leven doorgebracht in Málaga. Als je in Málaga bent, kun je het geboortehuis van Pablo Picasso bezoeken. Het statige pand staat aan het Plaza de la Merced en is tegenwoordig een museum. Het Museo Casa Natal vertelt het verhaal over de jeugd van Pablo Picasso en van zijn familie.

Geboortehuis van Picasso

Schoolherinneringen van Pablo Picasso 

In Calle Comedias, staat de oude San Rafael School, waar Pablo elke ochtend door zijn kinderjuf, Carmen Mendoza, werd meegesleurd. Zij stond model voor een van zijn jeugdige tekeningen.

Op latere leeftijd heeft Pablo Picasso aan zijn biografen verteld, dat hij veel herinneringen heeft aan deze school. Hij vertelde hoe hij urenlang tekende en door het raam keek, hoe hij zou ontsnappen, dat hij persoonlijke bezittingen van zijn vader (een borstel, een wandelstok, een veer) mee naar school nam, als garantie dat ze hem ’s middags zouden ophalen.

Het gebouw is niet van binnen te bezichtigen.

Ontmoetingsplek voor kunstenaars

Aan het Plaza de San Francisco, op dezelfde locatie waar het María Cristina conservatorium zich vandaag bevindt, was in de 19e eeuw bij uitstek een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Málaga. Gebouwd op een deel van het oude klooster van San Francisco, dat zijn naam dankt aan het kleine plein met  Pomona-fontein (1864).

Picasso is hier samen met zijn vader regelmatig naar bijeenkomsten gegaan. Als kind kon hij hier de werken aanschouwen die de schilders van die tijd hadden achtergelaten als herinnering aan hun passage door de salons.

Picasso ontmoette hier kunstenaars

De voorbeelden van Picasso

De vader van Picasso gaf op de School voor Schone kunsten, het huidige Alteneo, les in lineair tekenen en ornament.

Pablo Picasso kwam hier voor het eerst in contact met de klassieke gipsmodellen die, hij enkele jaren later, in La Coruña en Barcelona, ​​kopieerde als verplicht vak voor zijn studie.

De groep van schilders die door de gangen van de school liepen, waren ook leraren en vrienden van José Ruiz Blasco, de Vader van Pablo Picasso.

Velen van hen waren voor de jonge Picasso, een duidelijke voorbeeld voor zijn latere werken. Zoals Bernardo Ferrándiz, Muñoz Degrain, Martínez de la Vega en Moreno Carbonero. Zij maakten kunst in het laatste deel van de 19e eeuw. Dit is de Gouden Eeuw van Málaga als het gaat om schilderkunst. Pablo Picasso profiteerde van het zien van de grote historische scènes uit de eerste hand.

Momenteel is het gebouw het hoofdkwartier van de Ateneo de Málaga. Het heeft een tentoonstellingsruimte waar voorbeelden van Plastic Arts plaatsvinden.

Werkplek van Picasso's vader

Picasso weggestuurd uit de sjieke Alameda Principal

Tijdens zijn laatste bezoek aan zijn geboortestad Málaga, verbleven Pablo Picasso en zijn vriend, ook een schilder, Carlos Casagemas in het voormalig Hostal Las Tres Naciones. Nadat ze, vanwege hun nonchalante kledingstijl, waren geweigerd in het huis van Pablo’s oom die in het zeer burgerlijke Alameda Principal woonden.

Hostal Las Tres Nacionales

De vrienden hadden regelmatig ruzie en de depressie van Casagemas, veroorzaakt door een verbroken liefdesrelatie, zorgt ervoor dat de mannen elkaar na Málaga nooit meer zullen zien.

Een paar weken later, pleegt Carlos zelfmoord. De impact van dit drama zal een van de katalysatoren zijn voor het begin van Picasso’s Blauwe Periode.

Ben je op zoek naar een schilderachtige overnachtingsplek in Andalusië, bekijk dan de website van Finca Las Nuevas.

schilderachtige overnachtingsplaats in de buurt van Málaga

Gratis Picasso wandelroute in Málaga vind je hier!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten