Verkeersregels in Spanje

Verkeersregels in Spanje verschillen hier en daar nog wel met de verkeersregels die in Nederland gelden. Hieronder volgen een aantal tips om zo veilig mogelijk te rijden tijdens je vakantie in Spanje.

Verkeerstip 1: Rijden op een rotonde

De politie in Spanje is al jaren bezig om de verkeersveiligheid op rotondes te verbeteren, maar ondanks de vele promotiecampagnes, gaat het nog maar langzaam. Houd dus op de rotonde je ogen goed open!!

In Nederland ben je gewend om als je links af moet, links voor te sorteren op de rotonde en de linkerbaan te nemen. Dat is hier in Spanje ook de regel, maar in de praktijk blijft bijna iedereen rechts rijden. Het komt dan ook best regelmatig voor dat er chaos op de rotonde ontstaat. Wees er op bedacht en kijk goed om je heen als je op een rotonde rijdt.

uitleg verkeersregels in Spanje

Verkeerstip 2: Links afslaan

In steden en soms ook in grotere dorpen moet je als je linksaf wilt slaan, eerst naar rechts gaan, via een soort ventweg, om vervolgens de hoofdrijbaan over te steken. Voor ons Nederlanders is dit soms erg verwarrend met het gevolg dat je je afslag mist. Kom je vanuit zo’n ventweg aanrijden en moet je afslaan, onthoud dan dat je altijd de kortste bocht moet nemen, dus niet via een extra bochtje afslaan (hoewel dit soms wel gunstiger is qua verkeerslichten).

Verkeerstip 3: Neem geen voorrang als je van rechts komt 

De verkeersregels in Spanje over voorrang verlenen zijn net wat anders. Hoewel het ook in Spanje zo is dat als je van rechts komt je voorrang hebt, moet je daar hier niet van uit gaan. Vaak staat er een stopbord, dus geeft het aan dat je geen voorrang hebt. Maar ook al staat er niets, blijf dan wachten, want je zult geen voorrang gaan krijgen. Geef verkeer dat van rechts komt, dan ook geen voorrang. Dat levert alleen maar onduidelijke situaties op. Iedereen die van rechts komt, wacht hier netjes.

autorijden in Spanje

Verkeerstip 4: Autorijden met slippers

Wist je dat je in Spanje niet met slippers achter het stuur mag zitten? De schoenen moeten altijd met de hak vastzitten.

Verkeerstip 5: Geen voeten op het dashboard

Op lange autoritten vind ik het heerlijk om lekker mijn voeten tegen het dashboard aan te leunen. Maar wist je dat dat in Spanje verboden is? Je kunt er zo een boete van honderdvijftig euro voor krijgen.

verkeersregels op de snelweg in Spanje

Verkeerstip 6: Houd je shirtje aan en doe je dikke jas uit

Nu zal het niet meer vaak voorkomen, omdat alle auto’s bijna wel airco hebben. Maar mocht je heel warmbloedig zijn, houd dan wel je shirt aan in de auto. Het is verboden om met ontbloot bovenlijf achter het stuur te zitten.

Rijd je in de winter in Spanje, vergeet dan niet je dikke sjaal en dikke winterjas uit te doen als je de auto instapt. Die dikke kleding kan je zicht verminderen en het is daarom verboden om hierin te rijden. Een gewone jas kun je gewoon aanhouden en ook een dunne sjaal is geen probleem.

Verkeerstip 7: Verminder je snelheid bij regen

Als het na de lange droge zomer eindelijk weer regent, wees dan voorzichtig op de weg. Doordat er veel rubberdeeltjes op de weg zitten, kunnen deze voor enorme gladheid op de weg zorgen als het gaat regenen. Zeker in bochten en rotondes moet je hierop bedacht zijn.

Wij zijn een keer gaan glijden toen we met een snelheid van veertig kilometer door een bocht reden. Gelukkig is het goed afgelopen, maar we zien ook wel eens anders.

autorijden in Spanje na regen

Zoek je een lekker rustig plekje waar je je niet druk hoeft te maken over de verkeersregels in Spanje? Kijk dan eens op onze website voor een leuk vakantiehuis in de bergen bij Málaga.

Finca Las Nuevas Álora Malaga

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten