Verdiales in Andalusië

Verdiales is een zeer oud muziekfestival dat zijn oorsprong vond in het binnenland van Andalusië, in de regio’s Axarquía, Valle de Guadalhorce en Montes de Málaga. Misschien niet zo bekend, maar mocht je in de buurt zijn, dan is het zeker een aanrader om deze feria te bezoeken.

Ermita de las Tres Cruces

Voor dit eeuwenoude festival hoeven wij niet ver te gaan. Bij het kerkje, Ermita de las tres Cruces, wordt elk jaar, de eerste zondag van mei, een Verdiales gehouden. Het kerkje ligt op een leuke wandeling van 2,5 kilometer lopen van Finca Las Nuevas.

Ermita de las tres Cruces dateert uit 1722 en is de oudste plaats waar Verdiales worden gehouden. Oorspronkelijk zouden er hier ook Saturnische riten, zoals de zonnewendes gevierd worden. Het kerkje is gebouwd op het grenspunt van de dorpen Almogía, Álora, Cártama en Pizarra.

Bijzonder is dat in het kerkje voor elk dorp een klein altar is ingericht.

Ermita de las Cruces

Verdiales met uitzicht op Málaga

Elke eerste zondag van mei, worden om 10.00 uur de vlaggen van de dorpen gehezen bij het kerkje. Dit is het startpunt van de Verdiales. De muziekgroepen, pandas, beginnen dan met het geven van een traditionele begroeting aan de deur van de kerk. Vervolgens loopt de groep naar een tent waar een optreden plaats vindt. Uiteraard zijn er ook Spaanse lekkernijen bij voor de toeschouwers.

Hoewel dit een eeuwenoud festival is, is het voor onze buren ook met name een leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Wij gaan er daarom ook elk jaar even naar toe.

Verdiales Málaga

De geschiedenis van Verdiales

Dit muziekfestival heeft een boeren oorsprong. Het is een soort gezongen en gedanste fandango die begeleid wordt door een orkest. Een fandango is een dansvorm in 3/4 maat die oorspronkelijk gezongen werd, maar in de loop der tijd steeds vaker puur instrumental werd uitgevoerd.

De Panda, zoals de groep mensen die die Verdiales uitvoerd heet, bestaat uit de volgende instrumenten; 1 viool, 2 tot 4 gitaren, 1 tamboerijn, verschillende bekkens, meerdere castagnetten en soms een luit of bandurria.

Voor de groep loopt de burgemeester of wethouder die een stok omhoog houdt en de zanger aanwijst en het begin en eind van het muziekstuk aangeeft. Naast de burgemeester loop took een vaandeldrager die de Andalusische vlag draagt of met een beeld van de patroonheilige van de regio.

Vroeger lieten ze ook een zeeschelp versierd met gekleurde linten klinken om te waarschuwen voor de aankomst van de groep bij de nabijgelegen boederijen. Tegenwoordig dragen de danseressen de gekleurde linten aan hun castagnetten.

Elke regio heeft zijn eigen stijl met eigen interpretaties. Er zijn in de Verdiales drie stijlen, te weten; Almojía-stijl, Comares-stijl of los montes-stijl.
Verdiales bij Ermita de las Cruces

Wil je dit unieke Andalusische cultureel erfgoed eens ervaren, kom dan overnachten bij Finca Las Nuevas, een eeuwoude olijfboederij in de bergen van Álora.

Finca Las Nuevas vakantiehuizen in Álora

 

0 reacties

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten