Wandelen in Andalusië, 10 mooie wandelroutes

Wandelen in Andalusië, 10 mooie wandelroutes die je niet mag missen. Waarom? Dat lees je in dit blog. We geven daarnaast ook nog 5 goede redenen waarom een wandelvakantie in Andalusië zo’n goed idee is. De 10 mooie wandelroutes zijn allemaal in de omgeving van Málaga met jou.

De 5 beste redenen om te wandelen in Andalusië

Een wandelvakantie in Oostenrijk of Zwitserland is heel bekend, maar wist je dat je ook heel goed een wandelvakantie in Andalusië kunt maken. Hieronder geven we je 5 redenen waarom wandelen in Zuid Spanje een aanrader is.

wandelen in Andalusië

 

1. Klimaat van Andalusië

Andalusië heeft een heerlijk klimaat. De zomers zijn er warm en de winters zijn er mild. Met meer dan 300 zondagen per jaar is het er eigenlijk het gehele jaar fijn om te lopen.Voor de warme zomermaanden vergt een wandelvakantie iets meer voorbereiding, maar er zijn leuke en goede wandelroutes te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling door een rivier, kun je en lopen én afkoelen tegelijk. En is ook nog leuk voor kinderen! Of je kunt een wandeling wat hoger in de bergen opzoeken, waar de temperatuur iets lager ligt. Of juist een wandeling in een bos maken, zodat je beschutting hebt.

In de winter begint de dag wat fris, maar tegen de middag kun je vaak heerlijk in de zon zitten. De gemiddelde temperatuur is zo rond de 15-20 graden.

2. Elk seizoen heeft iets moois

Zoals we al zeiden, wandelen in Andalusië kan het gehele jaar. Een bijkomend voordeel is dat elk seizoen iets moois te bieden heeft. In het voorjaar kun je genieten van de bloeiende amandelbomen die op verschillende plekken in Andalusië te zien zijn. De lichtroze bloesem vormt een mooi contrast met de fris groene heuvels.

Iets later in het voorjaar kun je genieten van prachtige voorjaarsbloeiers, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten orchideeën in de lager gelegen gebieden of van de helleborussen die mooi afsteken tegen de rotsen van de hoger gelegen Sierra de las Nieves. Daarbij veranderen de weiden en bermen van de zandpaden door het binnenland in een kleurige bloemenzee. Een lust voor het oog!

3. Afwisselende wandelroutes in Andalusië

Andalusië biedt een groot scala aan niet alleen wandelroutes, maar ook aan verschillende soorten gebieden. Je kunt er prachtig langs zee lopen over houten vlonder paden. Je kunt door het glooiende binnenland lopen over ruime zandpaden. Of via smalle bergpaadjes omhoog lopen om te gaan genieten van mooie vergezichten. Alleen al in de provincie Málaga zijn meerdere nationale parken te vinden die totaal van elkaar verschillen.

wandelen in Andalusië bij El Torcal

Neem nu het nationaal park El Torcal, wat tevens een Geopark is, waar de rotsen van het karstgesteente miljoenen jaren geleden in lagen zijn gevormd en fotogenieke plaatjes opleveren. Ook het nationaal park Sierra de las Nieves is uniek vanwege de flora en fauna. Het gebied is een biosfeerreservaat. De UNESCO heeft dit gebied aangewezen omdat het een ecosysteem representeert waarin de biodiversiteit en de genetische waarden beschermd worden. In beide gebieden zijn mooie korte en lange wandelroutes uitgezet.

Dicht bij Finca Las Nuevas ligt ook de Caminito del Rey, een wereldberoemd pad langs de steile kliffen van een kloof. De El Chorro regio waar dit pad te vinden is, heeft nog vele andere mooie wandelroutes.

4. Wandelen in Andalusië met kinderen is leuk

‘Moeten we nu alweer wandelen?’

Ik weet niet hoe vaak ik deze zin wel niet heb gezegd. Elk weekend en elke vakantie moest ik weer mee gaan lopen met mijn familie. Hoe konden volwassenen zoiets stoms verzinnen. Dit deed je toch niet voor de lol. Het was zo SAAI. Deze gedachten heb ik lange tijd gehad, totdat ik de volwassen leeftijd bereikte en genoot van de wandelingen die ik maakte.

Nu hoor ik het mijn eigen kinderen zeggen. Het zal er wel bij horen. En wie weet over een paar jaar…
… misschien gaan ze zelf op zoek naar leuke wandelroutes.

Wandelen in Andalusië is in ieder geval de moeite waard en ook zijn er leuke routes te vinden om samen met de kinderen te lopen. En stiekem vinden ze het dan vast wel leuk! We horen nog al eens van gasten dat de kinderen eigenlijk alleen maar de hele dag in het zwembad willen blijven, terwijl de ouders er liever op uit willen trekken. Dankzij het fijne klimaat in Andalusië kun je beide doen.

In Nederland denken we vaak dat de dag om 18.00 uur vaak al voorbij is, maar hier in Spanje hebben ze een ander ritme, waardoor je veel meer kunt doen in een dag. Zeker in de zomermaanden als de dagen lang zijn, kun je heel goed nog een wandeling gaan maken rond een uur of zes. De voordelen zijn, dat de temperatuur al weer iets gezakt is en de kinderen hebben lekker kunnen zwemmen. Ga je helemaal Spaans dan neem je tussen de middag de warme maaltijd en laat je tijdens je wandeling de kinderen een leuke picknick plek opzoeken voor het avondmaal! Wedden dat dit een leuk dagje is!

5. Combinatie vakantie in Andalusië

Wandelen in Andalusië is super leuk, omdat je wandelen kunt combineren met van alles en nog wat. Zo staat Andalusië bekend om de rijke cultuur. Er zijn mooie culturele steden met Moorse invloeden. Er zijn gezellige dorpjes waar je midden in het Spaanse dagelijks leven staat. Er zijn prachtige stranden om te ontspannen en natuurlijk kun je genieten van de heerlijke Spaanse tapas. Zo krijgt je wandelvakantie in Andalusië nog wat extra’s.

wandelen naar dorpjes in Andalusië

Wandelen in Andalusië, 10 mooie wandelroutes in de omgeving van Málaga

Hebben we je al overtuigd om te komen wandelen in Andalusië? Nu je weet waarom wandelen in Andalusië zo leuk is, delen we graag 10 van onze wandelingen met je. Op onze website kun je ook het GRATIS ebook ‘Walking trails’ aanvragen. Deze vullen we regelmatig aan met nog meer leuke wandelingen.

1. Caminito del Rey – El Chorro

Aan het einde van de negentiende eeuw ontstonden de eerste electriciteitsbedrijven in Spanje. Málaga was de eerste Andalusische stad met electriciteit, dankzij de aanleg van de Guadalhorce dam bij El Chorro. Tijdens de bouw kwam zelfs Koning Alfonso XII een kijkje nemen en liep een stukje over de smalle paden die door de muilezels gebruikt werden om de bouwmaterialen te vervoeren. Vandaag de dag kennen we dit pad als Caminito del Rey; oftewel het Koningspad.

De Caminito del Rey voert je over een eenvoudig, maar spectaculair drie kilometer lang vlonderpad op hoogte. Het pad lijkt tegen een verticale rotswand te zijn aangeplakt met ver onder je het stromende water en naast je een andere verticale rotswand. Het pad zweeft meer dan honderd meter boven de Guadalhorce rivier. De uitzichten zijn adembenemend. Hier en daar zie je het oude oorspronkelijke pad nog hangen.

De zwaarte van de wandeling wordt op de website van Caminito del Rey nogal overdreven, vinden wij. Voor iedereen met een normale conditie en geen hoogtevrees is de 7,7 km goed te doen. Naast het vlonderpad loopt de route over zandpaden met hier een daar een trapje. Er is weinig hoogteverschil dus daarin is de route niet zwaar. Het pad is (nog) geen rondwandeling. Bij het eindpunt kun je de bus terugnemen naar het beginpunt.

Kinderen onder de acht jaar mogen vanwege veiligheidsredenen niet naar binnen. Om deze route te lopen heb je een entreebewijs nodig, die je online kunt bestellen. Wees er op tijd bij want de kaartjes gaan snel.

wandelen in Andalusië de Caminito del Rey

2. Escaleras Árabes – El Chorro

wandeling bij Caminito del Rey is prachtig, maar zoek je liever de stilte op, dan is deze route in dezelfde omgeving een mooi alternatief. De route is 10 km lang en geeft je een prachtig uitzicht op de Caminito del Rey, de Guadalhorce dam en de stuwmeren. Je volgt eerst een brede zandweg, misschien een beetje saai, maar het wordt mooier met een mooi bospad en kleine kronkelpaadjes door de velden. Je klimt of daalt af, afhankelijk hoe je het rondje loopt, over de Arabische trappen. De naam doet vermoeden dat deze trappen een aandenker zijn van de Moorse tijd, maar volgens de mensen uit het dorp is deze trap gebouwd om sneller van de ene naar de andere kant van de berg te komen. Hoe dan ook is het een prachtige route met mooie vergezichten.
Bekijk hier het filmpje van de route.

3. El Saltillo – Canillas de Aceitunas

Is het niet gelukt om een entreebewijs voor Caminito del Rey te krijgen, maar wil je wel graag een wandeling maken langs kliffen en over een hangbrug. Dan is deze wandelroute een goed alternatief voor je. Anders dan de Caminito del Rey, is deze wandeling wel zwaarder en moet je geen last hebben van hoogtevrees of wiebelig op je benen staan. De route gaat soms langs smalle irrigatiekanalen met diepe afgronden. Daarom is de wandeling niet geschikt voor kleine kinderen. Sinds kort is er een spectaculaire hangbrug over de kloof gemaakt en kun je naar Sedella lopen. De route tot naar Sedella en terug is rond de tien kilometer.

4. Sendero Río de los Horcajos – Tolox

In het nationaal park Sierra de las Nieves, de bergen waar je vanuit de tuin van Finca Las Nuevas op uitkijkt, zijn prachtige wandelingen te maken. Deze route is zo’n tien kilometer. Wil je een kortere wandeling, dan begint er bij het Balneario in Tolox ook een leuke wandeling naar een waterval. Deze route is niet zwaar, wel moet je af en toe even over een stroompje springen.

Maar wij gaan voor de Sendero Río de los Horcajos. Je loopt het eerste stuk aardig omhoog, via een smal paadje langs kurkeiken kom je op een bergkam, met een geweldig uitzicht over de Sierra de las Nieves. Vanaf hier loop je naar beneden en volg je een pad langs de vruchtbare rivierbedding en via het witte bergdorp Tolox terug naar het startpunt.

wandelen in Andalusië, Tolox

5. Barranco Blanco – Coín

Deze wandeling is perfect voor een warme, zonnige dag. Je loopt deze route namelijk door een rivier. Het eerste stuk ga je over een zandweg, maar eenmaal beneden bij het water aangekomen, ontkom je er niet aan om dwars door de rivier te wandelen. Soms zak je best diep in het water, dus vergeet niet je spullen in een waterdichte zak te doen. Omdat de stenen glad zijn, is het dragen van schoenen met wat profiel op de zolen aan te raden.

Na een klein uurtje lopen kom je op een plek waar het water dieper is en waar je kunt zwemmen. Als je doorzwemt kun je nog wat hoger klimmen om vervolgens bij een waterval uit te komen. Daarna neem je dezelfde weg weer terug. Wij hebben deze wandeling met onze gasten gemaakt, daar zaten ook kinderen van 5-8 jaar bij, die zich prima hebben vermaakt. Bekijk hier het filmpje.

6. Sendero circular Sierra de los Espartales – Cártama

Zoals we al schreven kun je in Andalusië een combinatie maken. In deze wandeling zitten van die combinaties. Je start in het witte Andalusische bergdorpje Cártama. Je loopt via een plein, waar je de oude Moorse invloeden ziet, via een zigzaggend kerkpad omhoog naar de kerk met daarachter de restanten van een oud Moors fort. Via een smal bergpaadje loop je door en kom je misschien nog wel de herder met zijn geiten tegen. Je hebt uitzicht over de vruchtbare Guadalhorce vallei en kun je Málaga en de zee zien liggen.Je vervolgt je route langs citrus boomgaarden en bij een venta halverwege, dit is een lokaal restaurantje, kun je misschien wel een drankje doen. De route is tien kilometer lang.

7. Vlonderpad langs zee – La Cala de Mijas

Komend uit een plat land, kunnen de wandelingen in Andalusië zeker de eerste dagen wel eens zwaar zijn voor de kuitspieren. Daarom kan deze wandeling een welkome afwisseling zijn voor het vele stijgen en dalen. In de provincie Málaga zijn ze bezig om een strandroute te maken van Nerja tot Estapona.

Bij het badplaatsje La Cala de Mijas hebben ze al een heel stuk route af. De route gaat afwisselend over de boulevard, vlonderpad en een enkel stukje over het zand. De wandeling is lineair, dus je kunt zelf bepalen hoe lang je de wandeling maakt. Onderweg kom je volop restaurantjes en terrasjes tegen. Wij vinden het leuk om tot de zandduinen van Cabo de pino te lopen.

wandelen in Andalusië over een vlonderpad

8. Puerto Saucillo naar Peñón de Enamorados – Yunquera

Het nationaal park Sierra de las Nieves is heel veelzijdig. Deze wandelroute is weer totaal anders dan de wandeling beschreven bij punt 4. Het is een lineaire route met een klein lusje op de weg terug om de bijzondere kandelaarachtige bomen te zien. Vanaf Peñón de Enamorados kun je nog een stukje doorklimmen om de top van Torcilla te bereiken.

Je begint je wandelroute door een bos waar de unieke Spaanse naaldbomen staan, Pinsapos. Onderweg kom je nog een poso de Nieve tegen, waar de bergbewoners vroeger de sneeuw bewaarden, zodat ze die zomers nog konden gebruiken als koeling. Vervolgens laat je de naaldbomen achter je en loop je omhoog naar een hoogvlakte, waar de begroeiing lager is geworden en waar Alpine Eiken groeien. Deze beschermde bomen geven het landschap iets sprookjesachtigs, alsof ze zo van hun plek komen en de takken laten bewegen.

Je hebt prachtige uitzichten tijdens deze wandelroute en op heldere dagen kun je Málaga en de Guadalhorce vallei zien liggen.

9. El Torcal – Antequera

Op het eerste oog, lijkt El Torcal een gewone rots in het binnenland van Andalusië. Maar als je de berg omhoog rijdt, waan je je in een totaal andere wereld. Honderdmiljoen jaar geleden lag dit gebied onder zeeniveau. De bergen zijn gevormd uit kalksteen en omdat dit een zacht gesteente is, hadden wind en regen miljoenen jaren de kans om de bergen te vormen. Dat heeft de prachtige gelaagde rotsen opgeleverd die we vandaag de dag nog kunnen zien. De rotsen lijken als een berg pannenkoeken op elkaar te balanceren.

Bij het bezoekerscentrum met een klein restaurant starten twee gemarkeerde wandelroutes van 1 en 2,5 uur. De route is vrij eenvoudig te lopen, hier en daar moet je even over wat stenen klimmen. Vergeet niet af en toe stil te staan en de rotsen te bekijken, met een beetje geluk zie je wat berggeiten op de rotsen.

10. Rondje in de campo van Finca Las Nuevas – Álora

De wandelingen hierboven kun je op diverse websites vinden. Deze wandeling echter niet. Je kunt vanaf je vakantiehuis bij Finca Las Nuevas vertrekken en via de zandpaden een rondwandeling maken. Onderweg heb je uitzicht op de markante rots van El Torcal, de Guadalhorce Vallei en de bergen van Caminito del Rey. Je loopt langs amandel- en olijfboomgaarden en je kunt zelfs de Middellandse zee en Málaga zien liggen. De route is 15 km over goede zandwegen, maar wel met wat stijgen en dalen.

Ebook met wandelroutes in Andalusië

wandelen in Andalusië met wandelingen uit het ebook

Download hier gratis ons ebook ‘Walking trails’ met nog meer mogelijkheden voor wandelen in Andalusië. We voegen regelmatig wandelingen toe, zodat je nooit uitgewandeld raakt in Andalusië!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten