Spaanse amandeltaart; een taart met een verhaal

Spaanse amandeltaart is een heerlijke lekkernij. Spaanse gerechten zijn zeer divers en geliefd bij velen. De mediterrane keuken staat bovendien bekend om zijn gezonde voeding. Wij maken echter even een uitstapje naar het noordwesten van Spanje en naar een zoete lekkernij.

Spaanse amandeltaart van onze eigen amandelen

Op ons bergje staan veel amandelbomen. Vorig najaar hebben wij amandelen geplukt. hier kun je het filmpje nog eens terugkijken. Wat is nu leuker om met onze eigen oogst iets lekkers te maken. Een Spaanse vriendin van ons heeft ons het recept gegeven van Tarta de Santiago.

Spaanse amandelen

Voettocht naar Santiago de Compostela

Deze amandeltaart uit Galicië werd al in de middeleeuwen gemaakt. Wat op zich bijzonder is omdat het Spaanse Galicië niet echt een regio is met veel amandelbomen. Wellicht hebben de pelgrims die op bedevaart naar het Galicische Santiago de Compostela waren de amandelen wel meegenomen. Ik zie in gedachte al hoe de boeren hier op ons bergje de amandelen hebben geoogst en met muilezels naar de stad Málaga hebben gebracht en ze daar hebben geschonken aan de paters. Deze zijn vervolgens via de Camino de Santiago op pad gegaan en hebben ze als geschenk aan de paters in Santiago gegeven. Maar dit is mijn gok.

Feit blijft, dat de vele pelgrims na een lange voettocht heel graag iets lekkers wilden bij hun aankomst in Santiago de Compostela. Een andere gok zou zijn, dat een gerecht met amandelen dan een echte speciale traktatie is en wellicht alleen voor de rijken was weggelegd.

bloeiende amandelbomen bij Finca Las Nuevas

Spaanse lekkernij in de geschiedenis

De Torta de Santiago, zoals de taart in Galicië heet, werd als een nagerecht genuttigd. De eerste beschrijvingen van deze Spaanse taart stamen uit 1577. Luis Bartolomé heeft het recept van de taart in 1838 in zijn patisserie boek beschreven en sindsdien is het opgenomen in alle boeken met Galicische nagerechten. En de vele pelgrims hebben de bekendheid van deze Spaanse lekkernij de wereld in geholpen.

In 2010 heeft de Europese Unie de Tarta de Santiago de PGI status gegeven. PGI staat voor Protected Geographical Indication, oftwel een geografisch beschermde identificatie. Dus ik kan er geen Andalusisch tintje aangeven. Nou ja, eigenlijk wel want in die van ons zitten wel onze heerlijke biologische amandelen. Maar het recept is te lekker om niet te delen. Deze Spaanse amandeltaart wordt in Galicië gedecoreerd met een afbeelding van het kruis van de Orde van Santiago.

Spaanse amandeltaart kruis

Spaanse amandeltaart recept

Recept Tarta de Santiago – Spaanse amandeltaart

250 gram amandelmeel
250 gram riet suiker
schil van 1 of 2 citroenen
4 eieren (of voor de veganistische variant: 240 ml appelmoes)
evt. Poedersuiker
boter/olie om vorm in te vetten
bakvorm van 22 cm doorsnede

Bereiding Spaanse amandeltaart

1. doe het amandelmeel en de suiker in een kom.
2. voeg een voor een de eieren toe terwijl je het mengsel mixt. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei door het mengsel is opgenomen.
3. Nadat je een smeuïg mengsel hebt gekregen, voeg je het rasp van de citroenschil toe en meng dit door het mengsel.
4. Vet een bakvorm in en schenk het mengsel in de vorm.
5. Wil je de taart niet na het bakken bestrooien met poedersuiker dan is het lekker om wat rietsuiker over het beslag te strooien, voordat je de taart in de oven zet.
6. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak voor 30 minuten op 180 graden.
7. Als de taart klaar is en bijna is afgekoeld, kun je de taart bestrooien met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Kom je eigen amandelen voor een Spaanse amandeltaart plukken!

Heb je zin om ook een keer deze taart te bakken met onze Andalusische amandelen? Als je in het najaar bij ons logeert, kun je zelf amandelen plukken en er thuis meel van maken. Kijk hieronder naar de mogelijkheden bij Finca Las Nuevas.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten