Archidona, staat die ook op je lijstje voor Andalusië?

Archidona, staat die ook op je lijstje voor Andalusië? Waarschijnlijk niet, want je leest en ziet er weinig over. Toch is Archidona de moeite waard om te bezoeken. Het ligt in het binnenland van de provincie Málaga nabij Antequera.

Dagtrip naar Archidona vanuit Finca Las Nuevas

We moeten eerlijk bekennen, dat wij ook pas laat van het bestaan van dit dorp hoorden. Notabene van gasten die bij ons waren. Vorig jaar hebben we het dorp bezocht. Het was een stralende najaarsdag met een lekker zonnetje en blauwe lucht. Maar hoe anders kan het lopen.

Eenmaal de bocht om bij El Torcal was de lucht grijs en vielen de eerste regendruppels naar beneden. El Torcal is een enorme berg van 1200 meter hoogte. Ook absoluut een plek die op je lijstje van Andalusië moet staan. Hier kun je vaak een mooi voorbeeld zien van stuwingsregen. Zo nu ook.

Maar goed, we waren nu wel nieuwsgierig naar Archidona en vervolgden onze weg. Na een uur rijden, door weer een totaal ander landschap, bereikten wij het dorp.

doorkijkje in Archidona

Archidona, een bijzonder dorp in Andalusië

Het dorp ligt in een prachtig glooiend landschap met wat bergen op de achtergrond. Archidona kent een lange geschiedenis met aardig wat conflicten door de jaren heen, te wijten aan de strategische ligging, namelijk op de natuurlijke doorgang van Sevilla naar Granada.

Maar ook daarvoor al, in de prehistorie, woonden er mensen in de omgeving van Archidona. Wat blijkt uit de vondsten bij de Las Grajas grot. Een aantal overblijfselen die in het dorp gevonden zijn, zoals pilaren, munten en keramiek herinneren aan de Romaanse tijd. In de Moorse tijd was het dorp een tijd land de hoofdstad van de Cora de Rayya, een subdivisie van de provincie van Málaga.

Archidona

Een van de mooiste pleinen van Spanje

Archidona is niet groot, maar is de moeite van het bezoeken waard vanwege onder ander haar grote achthoekige plein dat dateert uit de achtiende eeuw. Het plein is uitgeroepen tot een van de mooiste pleinen van Spanje. En in 2007 werd het onderscheiden als ‘Eerste wonder van de provincie Málaga.

Op het plein kun je bij de toerist informatie een plattegrond en informatie gidsje halen, zodat je eenvoudig een rondwandeling door het dorp kunt maken en meteen wat achtergrond informatie hebt over de bezienswaardigheden.

Een andere bezienswaardigheid van Archidona is het fort, dat hoog boven het dorp uitsteekt. Via het achthoekige plein, kun je een leuke wandeling door het rustige dorp maken om vervolgens een zigzag weg omhoog te lopen naar het fort. Van hier heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Onder de ruïnes van het kasteel bevindt zich de moskee, wat tegenwoordig de kerk van de Maagd van Gracia, de patroonheilige van het dorp, is.

Archidona, Ermita de Virgen de Gracia

Fuente de los Cien Caños

Het bezoekje aan het dorp is geen dagactiviteit, maar als je toch in de buurt bent, dan kun je bij Villanueve del Trabuco een leuke wandeling maken naar Fuente de los Cien Caños. Oftewel de honderd fonteinen, maar in werkelijkheid zijn het er 101. Robert heeft ze nageteld!!

Ebook wandelingen

Bij de Fuente de los Cien Caños is de oorsprong van de Río Guadalhorce. De rivier die door de Guadalhorce vallei bij Álora en Cártama stroomt. Het is een favoriete plek in het weekend, wanneer veel Spaanse gezinnen genieten van een picknick op het grote nabijgelegen recreatieterrein.

De wandelroute is afwisselend, over landweggetjes, door het bos en langs olijven. De route en ook de rondwandeling in Archidona kun je binnenkort bekijken in het ebook Wandelingen, dat je op onze website gratis kunt aanvragen. Wil je de route al eerder hebben. Stuur dan even een berichtje.

Fuente de los Cien Caños

Helaas toen wij naar Fuente de los 101 caños gingen, was er geen druppel water te bekennen. Dus de 101 fonteintjes zagen er troosteloos uit. De regen van afgelopen dagen heeft er voor gezorgd dat de fonteinen nu weer in al hun glorie te zien zijn. Kijk hier voor een impressie.

Zoek je nog een vakantiehuis in Andalusië?

Bekijk dan onze website. We geven je graag tips wat je allemaal kunt doen, tijdens je vakantie in Andalusië.

Finca Las Nuevas

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten