Gazpacho; een Spaanse koude soep

Gazpacho; een Spaanse koude soep is een heerlijk gerecht voor nu, als het weer warmer wordt. Wil je eens wat anders dan een salade en ook geen uren in de keuken staan, dan is deze verfrissende soep een goede optie en nog gezond ook!

Volgens Wikipedia, hebben de Romeinen een koude soep geïntroduceerd in Spanje. Die bestond uit brood, olijfolie, water, azijn en knoflook. Dit werd voornamelijk gegeten in Zuid Spanje. In de negentiende eeuw zijn de tomaten toegevoegd aan de soep. Wel zo lekker vinden wij.

Salmorejo

Hoewel in de Gazpacho van vandaag de dag het brood is verdwenen, komt er in de Gazpacho variant die ze in Córdoba hebben nog wel brood voor. Deze koude soep wordt Salmorejo genoemd. Deze is wat dikker en wordt vaak geserveerd met fijngehakt gekookt ei en ham.

gazpacho

Recept Gazpacho; Spaanse koude soep

Er zijn heel wat recepten voor Gazpacho te vinden en ze verschillen allemaal een beetje. De een doet er gewone azijn in, de ander wijnazijn, veel olie of wat minder, extra water of juist niet. Ach, zoals met alle recepten, experimenteer wat en maak de koude soep zo als jij hem lekker vindt.

Spaanse koude soep Gazpacho

Ons recept voor Gazpacho

Spaanse koude soep 6-8 porties

1 kg rijpe rode tomaten zonder schil
1 teentje knoflook
50 gram groene paprika
40 gram ui
70 gram komkommer, zonder schil en zaadlijst
30 gram azijn
70 gram olijfolie (die van Finca Las Nuevas is uiteraard het beste hiervoor 😉

Als je een beetje haast hebt, hoef je de tomaten en komkommer niet te schillen.

Eventueel:
400 gram koud water of 200 gram koud water met 200 gram aan ijsblokjes als je de soep meteen wilt eten.

Benodigdheden:
Mixer/staafmixer/keukenmachine

Bereidingswijze Gazpacho

1. Doe alle ingrediënten behalve het water in de mixer. Als je de gazpacho wat roder van kleur wilt hebben, laat dan de olijfolie nog even weg. Laat de ingrediënten een paar seconden mixen.

2. Voeg nu eventueel wat water toe, wij vinden het lekker om de gazpacho wat dikker te hebben, dus laten het water achterwegen. Laat de soep nog even mixen.

3. Voeg tot slot beetje voor beetje de olijfolie toe terwijl je de soep aan het mixen bent, als je dat nog niet had gedaan. Dit zorgt ervoor dat de soep een mooie egale substantie krijgt.

4. De soep wordt nog lekkerder van smaak als je het een paar uurtjes in de koelkast laat koud worden.

5. Proef net voor het serveren of je er misschien nog zout en peper aan wilt toevoegen. Eet smakelijk

P.s. Weet je dat deze soep extra lekker smaakt met onze olijfolie en met Spaanse tomaten? Een lekker recept dus om te maken tijdens je vakantie in Spanje.

Vakantiehuizen Finca las Nuevas

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten